14 PLASSER: Strømme omsorgssenter har 14 beboere. Seks av dem har ikke tilknytning til bydelen. Sykepleier Ingebjørg Hauge (bildet) og leder Marit Stoveland er glade for at Randesund planlegges med nye sykehjem. FOTO: FRODE LINDBLOM
KRITISK: Helse og sosialdirektør i Kristiansand, Lars Dahlen, forventer at også Søgne skaffer mottaksplasser. FOTO: FRODE LINDBLOM
Nina Bjørke er leder av Vågsbygdtunet. FOTO: FRODE LINDBLOM
LEDIG TOMT: Til høyre ligger tomten helse- og sosialdirektøren ikke mener egner seg for vanskeligstilte med rusproblemer. I bakgrunnen skimtes skolen og barnehagen. Til venstre reiser det nye sykehjemmet seg. FOTO: FRODE LINDBLOM
Foto: Frode Lindblom

Kristiansand: KRISTIANSAND: I antall sykehjemsplasser kommer bydel Randesund/Tveit klart dårligst ut. Her har 51 eldre langtidsplass, fordelt på tre institusjoner. Deretter følger Vågsbygd med 131 plasser på sine to sykehjem.

Dobling

— Vi må se på både Randesund og Vågsbygd når vi skal planlegge nye sykehjem. Fram mot 2050 forventer vi en dobling av behovet for nye sykehjemsplasser. For å ta imot den voldsomme eldreveksten trenger vi sju-åtte nye store sykehjem. Enda viktigere blir å bygge ut hjemmetjenesten de neste ti årene, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen.

Bystyret i Kristiansand ba i fjor høst om en snarlig sak om behovet for nye sykehjem. I dag har kommunen 13 sykehjem og 600 ordinære sykehjemsplasser. I 2050 trengs det 1221 plasser. Samtidig må sektoren rekruttere rundt 600 nye sykehjemsansatte og 300-400 nye årsverk i hjemmetjenesten.

Flere 80 +

  • Sju-åtte nye sykehjem? Hvem skal jobbe der? Vi sliter jo med å få tak i folk i dag, sier enhetsleder ved Vågsbygdtunet Nina Bjørke og tenker på utfordringene som venter helsesektoren når eldrebølgen begynner om ti år.

Befolkningsprognoser viser at antall eldre i aldersgruppen 67-79 år i Kristiansand øker med 45 prosent i 2022. I dag er antall personer over 80 år 3326. I 2050 vil aldersgruppen utgjøre 6783. Ifølge Lars Dahlen er sykehjemsdekningen god i sentrumsnære områder. Derfor vil Kristiansands to største bydeler få prioritet.

Når Presteheia sykehjem står ferdig om et år, er det Hånes sin tur.

Hånes og Slettheia

  • På Hånes har vi allerede tomt regulert til helseformål. Bydelen har få plasser fra før. Men også i Vågsbygd må det avsettes tomter for bygging av sykehjem og/eller omsorgsboliger. Vi bør se på Slettheia, sier helse- og sosialdirektøren.

Nina Bjørke jobbet ti år som leder ved Strømme omsorgssenter. Hun sier det vil bli et stort behov for sykehjemsplasser i Randesund om noen år.

— Randesund er en ung bydel som etter hvert vil få et stort behov for flere plasser. Det må bygges både sykehjem og omsorgsboliger.

Av 17.864 innbyggere i Randesund/Tveit i fjor var 1268 over 70 år. Tallet vil stige dramatisk om ti år.