LISTA/KRISTIANSAND: — Det er selvsagt ingen god følelse når man må hive ut store mengder ren, frisk melk som skulle vært brukt til osteproduksjon. Det er det ingen som liker. Men slik er regelverket; vi kan bare beholde upasturisert melk 72 timer etter melking, sier Reve til fvn.no.

Som bonde er Reve tredjepart i streikekonflikten som nå pågår mellom de TINE-ansatte som er medlemmer av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) på den ene siden, og TINE og Landbrukets Arbeidsgiverforening, LA på den andre siden.

— Mandag tømte jeg ut 4000 liter melk. Nå melker jeg kyrne som normalt. Bilen skal være hos meg onsdag, men foreløpig ser det ikke ut til at den kommer. Jeg beholder melka til torsdag før jeg eventuelt må hive en ny tank melk rett i møkkakjelleren, forteller Reve noe oppgitt.

Kunne oversvømt melkemarkedet

Foreløpig er bare ysterier tatt ut i streik, og det er melk som normalt går til osteproduksjon som går til spille. Bønder i Kristiansandsområdet, som normalt leverer til ren melkeproduksjon får melka hentet som vanlig.

— Dersom vi også nå hadde sendt melka vår ut som såkalt konsummelk, ville markedet blitt totalt oversvømt av melk, sier Odd Harald Reve. Hans melk blir vanligvis sendt til meierier på Jæren for osteforedling.

Nøytral bondelagsleder

  • Denne gangen er det vi som er tredjepart i en lovlig konflikt. Vi kan ikke gjøre så mye annet enn å konstantere at slik er spilleregelene i arbeidslivet, sier leder av Norges Bondelag i Vest-Agder, Birte Usland .

Foto: Lars Hoen — Hvordan synes du dine medlemmer skal forholde seg?

— Jeg skjønner jo at det er frustrerende å kaste frisk melk. Samtidig er det ikke så mye vi kan gjøre annet enn å vente på at streiken skal ta slutt, sier Usland.

Tapet fordeles

Usland er selv melkebonde i Marnardal, og tilhører dem som fortsatt får besøk av melkebilen. Hennes melk går nemlig til ren melkeproduksjon. Takket være det felles eierskapet bøndene har i TINE, fordeles tapet jevnt. Konkret betyr det at når Lista-bonde og TINE-medeier Reve må kaste sin melk, er Marnardal-bonde og TINE-medeier Usland - sammen med alle andre medeiere i TINE - med og spleiser på Reves tap.

I TINE Meieret Sør er det meieriene Nærbø, Voll, Vikeså og Kleppe som er rammet. Listabøndene leverer melken sin til ysteriene Nærbø og Vikeså.

Butikkene ikke rammet

Totalt har 40.000 liter melk fra bønder på Lister gått til spille, sier informasjonssjef hos TINE Meieret Sør, Olav Håland til fvn.no. På tross av dette er det fortsatt ingen fare for at forbrukerne vil merke varemangel i butikkene foreløpig.

— Leveranse går helt som normalt, og godt modnet ost er jo et produkt som bokstavelig talt ligger på lager, sier Håland.

Informasjonsmedarbeider hos Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jo Hestnes, sier taktikken er bevisst.

— Vi har begynt med ysteriene fordi dette i liten grad rammer forbrukerne som skal handle i butikkene. Samtidig er det ganske alvorlig nå, for halvparten av melka som produserer rundt i landet går nå rett i møkkakjelleren.

- Hva vil du si til bøndene i den forbindelse , Hestnes ?

— Det som er viktig nå er at bøndene nå ikke retter sin frustrasjon mot de av våre medlemmer som er i streik. Det er TINE-ledelsen som har ansvaret her. De forsøker å frata oss en 12 år gammel rettighet som det ikke koster dem noe å videreføre, sier Hestnes.

Konserndirektør Stein Åsgård i TINE hevder på sin side at ansvaret for konflikten må deles.

— Det er begge parter skyld at vi ikke kom til enighet. TINE-ledelsen kan ikke belastes for dette alene, sier Åsgård til fvn.no.

Det har ikke vært kontakt mellom partene siden natt til 6. juni. Nå vurderes det forløpende når og på hvilken måte man vil trappe opp streiken.

— Opptrapping kommer vi nok tilbake til, men jeg kan ikke si noe på nåværende tidspunkt, sier Hestnes.