KRISTIANSAND: Svartelistene er, som det selv står på hjemmesiden, et resultat av at svært mange familier har opplevd barnevernets innblanding som ødeleggende.

— Ikke lovstridig

På hjemmesiden heter det: "Det er viktig å få frem hvilke aktører man bør passe seg for, fordi at de har et uforstandig syn på familiens betydning for barn."

Disse aktørene er politikere, politibetjenter, dommere, såkalte angivere, barnevernsansatte, barnehageansatte og lærere. Også pressefolk og aviser figurerer på listene, som hjemmesiden presiserer er fullt lovlige lister å publisere.

Saken kom frem i media etter at Farsunds Avis oppdaget hjemmesiden med listen i begynnelsen av juli.

— Dette er ikke lovstridig. Når listene er relatert til jobben til den som omtales er det ytringsfrishetens pris, men vi mener det er å gå over streken dersom private personopplysninger publiseres på nettet, sier Trude Talberg-Furulund, informasjonsrådgiver i Datatilsynet, til fvn.no.

- Horribelt

Listene innbefatter mange hundre personer, fordi navn som er meldt inn til listene, og som er blitt antatt, under ingen omstendigheter blir fjernet igjen, som det heter på hjemmesiden.

Odd Jørgensen, tidligere politiker i Fremskrittspartiet, nå medlem av Demokratene, befinner seg på disse svartelistene. Han mener vi i Norge og Skandinavia har kanskje det beste systemet i verden for offentlig barnevern og omsorg for barn.

Hva synes du om å være på en slik liste?

— Det er bare en æresbevisning og en tillitserklæring. Personene som står bak disse listene er naive og har gjort det til en vendetta å nedlegge alt som har med offentlig omsorgsarbeid for barn. Det er helt horribelt og faller utenfor sin egen urimelighet. Hatet og bitterheten mot det offentlige er det som holder dem oppe i hverdagen, sier Jørgensen til fvn.no.

Vil korsfeste alle som står i veien

  • Oppegående mennesker skjønner at dette ikke henger på greip i det hele tatt, sier Jørgensen, som havnet på listen etter arbeidet han gjorde for barnevern og omsorg for barn, i sin tid som aktiv politiker.

SVARTELISTET: Odd Jørgensen tar det ikke tungt at han har havnet på svartelisten. (Foto: Arild Jakobsen) Austegden Jørgensen mener personenes hat mot det offentlige har gjort at de vil korsfeste alle som står til hinder for at de får omsorgen for sine barn tilbake, selv om de ikke er skikket til det.

Jørgensen forteller at han er en sterk støttespiller av systemet barnevernet er ordnet på. Men mener problemet er når verken foreldre, skole, nabolag eller offentlige etater griper inn.

— Jeg savner den gode gamle nabodamen som tar ansvaret og melder fra, som Gro Harlem Brundtland en gang sa. Oppdager ikke det offentlige problemet, er det liten sjanse for at noen andre gjør, sier Odd Jørgensen.