KRISTIANSAND: Spesialenheten for politisaker bøtela den snaut 40 år gamle politimannen for utrykningskjøringen han gjennomførte med en sivil politibil i mai for to og et halvt år siden. Kjøringen skjedde uten blålys og sirene.

Politimannen nektet å vedta forelegget. Saken endte dermed i Larvik tingrett, hvor politimannen ble dømt til å betale en bot på 3.500 kroner. Han anket dommen til lagmannsretten, og der er han frifunnet.

Les også: Politimann nekter for råkjøring | Politimann bøtlagt for «grisekjøring»

Spanet på trailer

Politimannen var ute på et spaningsoppdrag i forbindelse med en stor narkotikasak. 18 kilo amfetamin ble oppdaget i en litauisk trailer på Svinesund. Narkotikapartiet ble byttet ut med noe som lignet, uten at sjåføren var kjent med dette. Deretter startet spaningen av traileren frem til Kristiansand. Der skjedde det ikke noe.

Etter en tid kjørte traileren videre fra Kristiansand og østover. Politiet var på hjul med store styrker for å avsløre eventuell overlevering av «narkotikapartiet». Det ble antydet at partiet skulle skifte eier i Bamble.

Stoppet av politipatrulje Politimannen fra Kristiansand befant seg i Horten, og fikk beskjed om å kjøre mot Bamble. Underveis på denne turen, hvor han var alene i den sivile politibilen, foretok han en rekke forbikjøringer og oppførte seg slik at det vakte oppmerksomhet. En kvinnelig sjåfør varslet politiet om det hun betegnet som «grisekjøring» på E18. En politipatrulje fra Larvik observerte også politimannen, og stoppet ham til slutt.

Polititjenestemannen fra Kristiansand ble anmeldt og saken etterforsket av Spesialenheten. Saken endte i rettsapparatet, og en foreløpig sluttstrek er satt i og med at Agder lagmannsrett har med seks mot en stemme har frifunnet tjenestemannen fra Kristiansand.

— Ikke bevist Lagmannsretten skriver at det var

«rettmessig og av tjenestemessig viktighet at tiltalte kjørte utrykning, og ved flere anledninger fravek de alminnelige trafikkreglene. At det i det hele tatt var grunnlag for å kjøre utrykning har også vært påtalemyndighetens utgangspunkt.

Ut fra dette må tiltalte da i forhold til vegtrafikklovens paragraf tre bedømmes ut fra aktsomhetsbetraktninger som må gjelder for utrykningskjøring hensett til oppdragets formål, og ut fra den særlige situasjon og det skjerpede aktsomhetskrav som fulgte av at han ikke kjørte en bil som var utstyrt med blålys eller sirene for å varsle andre trafikanter.

Innenfor denne rettslige rammen, finner lagmannsretten det ikke tilstrekkelig bevist at tiltalte har opptrådt på en måte som i strid med vegtrafikklovens paragraf tre har medført noen uakseptabel risiko».

Lagmannsretten har vurdert flere av de tilfellene hvor politimannen skal ha kjørt så farefullt at dette skapte problemer. Etter en samlet vurdering mener altså retten at utrykningskjøringen ikke har vært et brudd på vegtrafikkloven.