KRISTIANSAND: Informasjonsrådgiver Svein Tybakken (51) bekrefter overfor Fædrelandsvennen at han er spurt om å ta jobben fram til Skisland avløses i høst.

— Jeg tror dette kan være en interessant stilling. Men jeg avventer politisk behandling av saken før jeg sier mer, sier Tybakken.

Den kommer trolig i bystyret 21. februar. Innen den tid skal hovedutvalg, kommunalutvalget og formannskapet uttale seg.

Jan Oddvar Skisland ønsker en person som kan holde ordføreren oppdatert om alt som er relevant for Kristiansand.

Prøvetid

  • I første omgang tenker jeg ordningen testet i en prøveperiode. Det er naturlig at denne varer til jeg går av som ordfører, sier ordføreren, som også ønsker en person som kan drive research, skrive taler og overvåke mediebildet.

— Men vi snakker ikke om en politisk sekretær, understreker han. Kristiansand er den eneste norske storkommunen der ordføreren ikke har en slik definert støttespiller. I Skislands forslag heter det at vedkommende også skal være personlig rådgiver for varaordføreren og at personen i utgangspunktet hentes fra rådmannens stab.

Kandidatene

Kandidatene til å overta Kristiansands ordførerkjede er stort sett positive til forslaget.

— Absolutt. Men det er ikke ordføreren som skal definere om dette bør være en politisk stilling. Det må politikerne avgjøre. Og blir den det, bør stillingen følge valgperioden, sier Per Sigurd Sørensen (H), som gjerne vil vite hvordan ordningen fungerer i andre storkommuner. Mette Gundersen (Ap) er også positiv, dersom det blir snakk om en politisk rådgiver.

— En ordfører i en stor kommune kan trenge en politisk støttespiller på heltid. Er det derimot snakk om administrativ rådgiver, bør ressursene være gode nok i rådmannens stab, synes hun.

Jørgen Kristiansen (KrF) har stor sans for tanken.

— Dersom jeg skulle bli ordfører, ville jeg satt veldig stor pris på å ha en slik person som en forlenget høyre hånd. Kristiansand er jo den eneste storbyen uten slik ordning, påpeker han.

Stian Storbukås (Frp) vil ikke avvise ideen.

— Stillingen må gis en vettug funksjon. Hvis den kan hjelpe ordføreren til å markere seg mer politisk, er det bra. Men rådgiverens instrukser må være klart definert, sier han.