BYKLE — På sikt vil utbygginger som det vi ser her ødelegge Hovdens naturgitte image som er «Høgt og fritt». Se på de visuelle kreftsvulstene som popper opp her, sier Harald Hauglin.

— Dette er gigantomani for å gjøre raske penger, sier han.

Mannen, som er brukt av både norske u-hjelpsorganisasjoner, FNs miljøvernorganisasjon (UNEP), verdensbanken og regjeringsorganisasjoner i Øst-Afrika, Bangladesh og Norge for å undervise i visuell kommunikasjon, kikker seg skeptisk rundt blant Hovden Panorama og Hovden Blås millionleiligheter.

Utsynet

— Det er intensjonen om å gjøre raske penger som gir grunnlag for at slike «bilder» gis godkjenning og muligheter til å lages i vårt felleseie som den norske fjellheimen er, mener han. Bygningene rundt oss er å betrakte som skulpturer eller bilder, understreker Hauglin.

— Er ikke utsynet et av Hovdens sterkeste merkevareegenskaper? spør han. De ruvende byggeprosjektene som er bygget både rundt Hovden Høyfjellshotell og i Hovden sentrum tar ikke vare på den grunnleggende naturgitte kvaliteten ved «varen Hovden». Næringsutvikling bør ikke nødvendigvis sammenfalle med gigantomaniske usmakeligheter for å være lønnsom, mener Harald Hauglin.

Lite gjennomtenkt - Se på Hovden sentrum. Det er en lite gjennomtenkt utbygging, uten forståelse for historien. Her bygges kjøpesentre med luksusleiligheter. Er det noe mening i å sitte der oppe og kikke ned på et annet kjøpesenter og en haug med folk og biler? Ikke skjønner jeg at de får solgt slike leiligheter, sier Hauglin.

— La oss få se fjellet. Her på Hovden stjeles det høye og det frie. Her setter man opp hotell lik de som bygges verden rundt. Men det er et annet bildeuttrykk i dette området enn i verden ellers.

Feil bilde Arkitektenes flotte skisser over planlagte utbygginger - som ved ved Hovden Blå - gir et falsk bilde av virkeligheten, mener Hauglin.

— I disse bildene ser man ned på bygningene, eller man ser dem fra siden. Ingen har laget skisse i øyehøyde - fra det stedet der menneskene eksisterer, sier han.

— Jeg har ikke lyst til å fremstå som sur. Jeg vil heller legge fram skisser til løsninger, sier han.

Det har Harald Hauglin gjort. Nylig sendte han komiteen som skal sørge for forskjønnelse av Hovden sentrum ideene sine. Vi viser noen av dem her.