FARSUND: Det var i 2003 at Tønnesen oppdaget lekkasje i oljefilteret. Da han skulle skifte filteret ramlet han ned fra en stige og skadet seg kraftig i den ene armen.

— Jeg klarte ikke å heve armen, men det verste var at jeg mistet nattesøvnen, sier Henning Tønnessen til Fiskeribladet.

Tønnessen ble sykemeldt i et halvt år etter ulykken.

Fiskeren har en pakkeforsikring gjennom Fiskarlaget som skal dekke yrkes- og inntektstapet. Men advokatfirmaet Riisa & Co stilte spørsmål om Tønnessen var i arbeid i land for båten.

— Oljeskift på transportbil er ikke en nødvendig del av arbeidet som fisker og faller utenfor dekningsområdet, skriver advokatfirmaet i et brev til Borhaugfiskeren.

Videre pekes det på at det er trygdeetaten som er relevant i slike saker. Og i følge deres praksis er ikke Henning Tønnessens tilfelle å betrakte som en arbeidsulykke i henhold til Fiskerioverenskomstens bestemmelser.

Norges Fiskarlag som har laget pakkeforsikringen, og Tønnessen selv, er ikke enig med konklusjonen advokatfirmaet kommer med. Når det transporteres fisk til fiskemottak skal det dekkes av forsikringen, også når dette skjer med bil.

Begge parter står fast på sitt, og Tønnessen utelukker ikke at saken må løses i retten.

— Det siste jeg har fått høre er at saken ligger på vent hos klagenemda for forsikringssaker. Nå avventer jeg en avklaring- enten fra nemnda eller eventuelt at det skjer noe før det, sier fiskeren Henning Tønnessen til Farsunds Avis.