KRISTIANSAND: — Hvis KrF er så opptatt av å forandre ekteskapsloven, ville det ikke da være naturlig å gå i regjering med Frp, sa Roger Christiansen fra Vennesla.

Den tidligere Venstre-mannen har meldt seg ut av partiet i protest mot den nye ekteskapsloven. I går møtte han opp på valgmøte om ekteskapsloven på Shalam.

Det ble etter hvert et møte der flere fra grasrota krevde at KrF nå går i regjering med Frp for å få forandret ekteskapsloven

— Det er jo rart at dere heller vil samarbeide med Venstre som er svært liberalt i det spørsmålet, kommenterte tidligere sogneprest Torbjørn Lied.

Som var bekymret for at neste steg ville bli en ekteskapslov som åpner polygami.

Rødvinskristne

Roger Christiansen mente at KrF er redd for å miste urbane, venstreorienterte velgere når de ikke vil samarbeide med Frp i regjering. Han og viste fram en valgbrosjyre som eksempel på KrFs redsel.

— Her står det om barn, miljø, eldreomsorg og u-hjelp. Strategien er tydeligvis at de ønsker å få de rødvinskristne til å stemme på seg. Men hvis dere i stedet hadde snakket om ekteskapsloven slik Carl I hagen snakket om innvandring, ville dere blitt en valgvinner, sa Christiansen.

KrFs Steinar Kristiansen måtte tåle å høre både klappsalver og hallelujarop for det innlegget. Tredjekandidaten til stortingsvalget måtte forsvare at partiet heller vil samarbeide med Venstre som helhjertet har støttet ekteskapsloven.

— Det er for stor avstand mellom oss og Frp i mange saker. Derfor vil vi ikke gå i regjeringssamarbeid med dem. Men vi er enige om at ekteskapsloven må forandres og jeg tror at vi kan få Høyre med oss på det, sier Kristiansen.

Han minnet forsamlingen på at Frp fremdeles har aktiv dødshjelp i sitt prinsipprogram. Men i sin appell under møtet la han til KrF ikke vil hindre FrP å komme i regjeringsposisjon.

— Hvis det blir borgerlig flertall uten at KrF, Venstre og Høyre er den sterkeste konstellasjonen, vil ikke vi stå i veien for en Høyre-FrP-regjering.

Overfor Fædrelandsvennen avviser han at partiet forsøker å tekkes det noen velger å kalle ”rødvinskristne”

— Jeg er glad for de synspunktene han kommer med, slik at jeg får anledning til å si det som er sant, og det er at KrF er et verdikonservativt parti der det er plass til alle, både de som drikker rødvin og de som ikke drikker, sier Kristiansen.

Vil forandre loven

Tor Utsogn fra Frp hadde små problemer med å få folk begeistret for ideen om et regjeringssamarbeid mellom Frp og KrF. Det mener han er den sikreste måten å få forandret ekteskapsloven på.

— Vi er nødt til å samarbeide i regjering og jeg vil be Steinar Kristiansen ta det med seg tilbake til partiledelsen, sa han.