Aftenposten.no er i Kongo og rapporterer fortløpende fra rettssaken fredag morgen, og rapportene blir gjengitt her på fvn.no. Til høyre kan du lese journalist Fred C. Gjestads direkte oppdateringer fra stedet på Twitter.

Følg rettssaken live på fvn.no her!

Rettssaken skulle opprinnelig starte klokken 09, men ved 10.30-tiden sitter de drapssiktede nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) fortsatt i cellen.

Rundt klokken 11 ankommer nordmennene rettslokalet til fots.

— Veldig spesielt at de må gå til rettssaken, og at de ikke blir kjørt, skriver Aftenposten.nos journalist.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Soldatvakter foran inngangen til rettssalen. Foto: Fred Gjestad/Aftenposten Foto: Fred C. Gjestad

— Gangsterne tok ham

Enken til den drepte sjåføren Abedi Kasongo ankom ettslokalet fredag formiddag. Bibishe Olenjike kom sammen med resten av familien sin.

Enken har tidligere uttalt at hun krever flere millioner dollar i kompensasjon.

— Vi lider. Vi har verken mat eller penger til å betale husleia, og jeg har vært nødt til å ta barna mine ut av skolen, sa Olenjike til Tønsbergs Blad i slutten av juli.

Hun er ikke i tvil om hvem som står bak drapet.

– Jeg elsket mannen min høyt, det samme gjorde barna. Han var alt for meg, og nå har disse gangsterne tatt ham fra oss, sa Olenjike til avisen.

Flere hundre skudd

I mai ble de to nordmennene Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) arrestert i nasjonalparken Okapi i Den demokratiske republikken Kongo.

De to er tiltalt for drapet på sin egen sjåfør, forsøk på drap, væpnet ran, spionasje, konspirasjon og ulovlig innehav av krigsvåpen.

Lokale vitner hevder at nordmennene drepte sjåføren og forsøkte å drepe hjelpesjåføren uten forvarsel. Aftenposten.no snakket med Moland og French tidligere denne uken, og de mener noen andre drepte sjåføren.

Nordmennene skal da ha flyktet, og ved en anledning blitt beskutt med flere hundre skudd.

— Sekken min ble skutt i filler og kulene suste over alt. Det var mirakuløst at jeg ikke ble truffet, sa Moland.

Saken oppdateres.

Politipatrulje som skal passe på rettssalen. Foto: Fred Gjestad/Aftenposten Foto: Fred C. Gjestad