GRIMSTAD: — Det som kan gjøre dette oljeflaket svært ødeleggende er at det er observert store klumper i det. Derfor ønsker vi det ikke inn på land, sa leder for Aust-Agder IUA, Ove Frikstad, til fvn.no.

(Har du sett oljesøl der du der - ring oss på 03811 eller tips@fvn.no )

Melding mandag kveld

Funnet ble gjort omkring klokken 19.45 mandag kveld, og brannsjefen slo alarm med en gang.

— Vi er nå på vei ut med lensebåt både i fra Arendal og Grimstad, opplyste Frikstad ved 20.25-tiden.

Klokken 20.55 mandag kveld kunne imidertid Aust-Agder IUA melde at flaket unngikk å treffe Valøyene, og at det flyter med én knops drift i sørlig retning på vei vekk.

I går jobbet brannvesenet i Aust-Agder iherdig med å fjerne olje fra svaberg blant annet i Risør. Det ble også fjernet olje fra Haslatangen. Frikstad frykter flaket som nå flyter utenfor Valøyene er langt større enn det de måtte stri med i går.

— Hvis det er mye klumper i vannet, så kan det være større enn det som var innom Haslatangen, mente Frikstad da fvn.no snakket med han tidligere i kveld.

Flinke til å varsle Aust-Agder IUA (Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing) har mottatt flere meldinger om mulig oljeforurensning i skjærgården i løpet av dagen.

— Det har vært mange telefoner, men det har roet seg i ettermiddag. Vi har sjekket flere observasjoner, men så langt har det stort sett dreid seg om tynne oljefilmer. Denne oljen kan vi ikke gjøre noe med, og det er heller ikke priortert i denne fasen, sier Frikstad.

Flekkerøy og Hånes Også hos Midt-Agder IUA har det vært mange telefoner i løpet av dagen.

— Vi har fått tips om oljeobservasjon i Høvåg. Denne er viderebrakt til mannskap i Aust-Agder. I dag har vi også vært på Flekkerøya hvor det ble oppdaget små mengder med flytende oljefilm. Mandag kveld har vi vært med en mann på Hånestangen for å sjekke ut en melding. Så langt har vi ikke påvist noe olje i det området, sier IUA-leder Per Stølan.

Stølan mener folk er flinke til å melde fra om mulig oljesøl i Skjærgården, og han oppfordrer folk til å fortsette å melde i fra.

- Veldig observante - Folk er veldig observante akkurat nå. Det er bra, men jeg tror ikke alt har sammenheng med det som skjer i Langesund, sier Stølan.

Tidligere i dag aksjonerte mannskap fra brannvesenet i Mandal på oljesøl utenfor Tregde. Prøver av denne oljen er nå sendt til SINTEF for analyse, forteller Stølan.

— All olje har sitt eget "fingeravtrykk". Dermed kan man påvise hvor oljen stammer fra, sier han.

(Har du sett oljesøl der du der - sms/mms til 03811)