KRISTIANSAND: Politispesialist Gjert Erik Karlsen ved økonomiteamet i Agder politidistrikt sier til fvn.no at den etterlyste rumeneren ble observert snokende rundt på Barneland i perioden hvor butikkens kunder ble svindlet.

— Betjeningen på Barneland kjente ham igjen og har fortalt at han snoket rundt, sier Karlsen.

Svindelutstyret stod trolig montert på terminalen i nesten fire uker.— Antakeligvis har de gjemt seg i butikken da den stengte og gått ut i åpningstiden. Slik det ser ut ble utstyret montert på 7. mai og av 25. mai, sier Karlsen.

Prøvde seg på Birkeland

Natt til 29. mai ble det gjort forsøk på å montere skimming-utstyr på Esso Birkeland. Utstyret ble oppdaget og beslaglagt av politiet før noen ble svindlet.

— Vi vet at den etterlyste mannen var til stede på Esso Birkeland. Det vet vi, fordi vi har bilde av ham tatt der, sier Karlsen.

På Birkeland tok gjerningspersonene seg inn via et hull i taket.

— I dette tilfellet var magnetstripen montert på feil vei, slik at det ble oppdaget, men vi kan ikke si noe mer om utstyret som er brukt. Vi avventer undersøkelsene av betalingsterminalen fra Kripos, sa politietterforsker Ronny Aateigen Andersen til fvn.no i juni.

Foto: overvåkningskamera. — I dette tilfellet var magnetstripen montert på feil vei, slik at det ble oppdaget, men vi kan ikke si noe mer om utstyret som er brukt. Vi avventer undersøkelsene av betalingsterminalen fra Kripos.

Allerede 5. juni ble 36-åringen etterlyst nasjonalt av Agder-politiet. En knapp måned senere ble flere andre politidistrikter med på en offentlig etterlysning, og han ble da etterlyst med navn og bilde i media.

Mange anmeldelser

For en drøy uke siden hadde politiet mottatt 39 anmeldelser etter svindelen på Barneland. Den gang var det totale omfanget av svindelen på rundt 340.000 kroner, men de siste dagene har antallet anmeldelser strømmet på.

Ferske tall fra politiet viser at det, ifølge NRK, er registrert 170 anmeldelser, som totalt skal være svindlet for én million kroner.

— Vi tror nok at de fleste anmeldelsene er kommet. Store banker som Nordea, DnB og SR-bank har sendt inn mange anmeldelser, sier Karlsen. Flesteparten av anmeldelsene er registrert av banker.

Trolig ute av landet

Politiet tror ikke at 36-åringen befinner seg i Norge.

– Han skal ikke være pågrepet, men vi går ut fra at han har reist ut av landet, sa Jan Kampenhøy i Hedmark politidistrikt, til fvn.no for noen uker siden.

— Vi kan anta at han har gjort sin misjon i Norge og kanskje opererer i andre land, sier Karlsen i Agder-politiet.

Det var en slik kortterminal kundene ble svindlet fra. Foto: Jon Anders Skau.