SKIEN: Mannen ble anmeldt for et år siden, etter at faren til de to guttene avslørte ham. 76-åringen tok med seg den minste av guttene inn på badet i familiens hjem i Grenlands-området og lukket døren etter seg. Da faren kikket gjennom nøkkelhullet, så han at mannen hadde hånden nede i guttens bukse.

— Jeg ble rasende. Han skulle hatt skikkelig bank der og da, men jeg ble helt satt ut, helt maktesløs. Jeg bare jaget ham, forklarte faren i Nedre Telemark tingrett torsdag, ifølge Telemarksavisa.

- Forferdelig

I en årrekke har 76-åringen besøkt familien i Telemark. Ifølge Varden ble mannen kjent med guttenes far da de jobbet sammen en gang på 80-tallet, og selv om han bor i Kristiansand, var han flere ganger i året på lenger opphold hos familien. Hvert eneste år skal han også ha vært med familien på ulike hytteturer.

- Jeg synes det er forferdelig det han har gjort mot oss, sa den eldste av de to guttene i tingretten, ifølge Varden.

Gutten, som nå er 15 år, vitnet i tingretten, mens lillebroren, som er et par år yngre, forklarte seg i dommeravhør. Begge fortalte detaljert om hvordan mannen, som de så på som en reservebestefar, i flere år forgrep seg mot dem.

Den ene av guttene fortalte i retten at mannen tok hånden ned i buksen hans fra en til tre ganger om dagen mens han var på besøk. Den andre sa at det foregikk daglig.

— Jeg begynte å finne på noe annet å gjøre når jeg visste han skulle komme, sa den eldste i retten.

Erkjente delvis straffskyld

Tingretten hadde satt av to dager til å behandle overgrepssaken, men rettssaken ble avsluttet torsdag, en dag før planlagt. Statsadvokat Kjetil Omholt la ned påstand om to år og tre måneders fengsel, mens 76-åringens forsvarer, advokat Ben Fegran, mente at hans klient måtte anses på mildest mulig måte.

- Min klient har erkjent delvis straffskyld i henhold til tiltalen. Han erkjente straffskyld i forhold til den ene av guttene, sier Fegran til fvn.no.

Ifølge forsvareren var rettssaken en påkjenning for 76-åringen.

— Han er glad den er ferdig, sier Fegran.

Dømt tidligere

Kristiansanderen har Parkinsons, og skal derfor ha hatt behov for mye hjelp da han var på besøk hos familien. Ifølge Varden kom det fram i retten at mannen stadig vekk skulle ha guttene til å hjelpe seg, noe som førte til at de var alene på gjesterommet mannen disponerte hos familien.

Etter hvert begynte familiefaren å ane at ikke alt var som det skulle.

— Det begynte med at jeg syntes han så rart på ungene når de hadde stått opp og gikk rundt i bare trusa, forklarte han i retten.

76-åringen forklarte i retten at han aner ikke hvorfor han stakk hånden ned i buksen på den ene, utover at det ikke hadde noe med seksualitet å gjøre. Han ville i Nedre Telemark tingrett ikke gå med på at han hadde noen som helst seksuell dragning mot barn.

Mannen er dømt to ganger tidligere. Da var det yngre jenter som var hans ofre. Også da misbrukte han tilliten til en familie som tok seg av ham, ifølge Varden.

Bistandsadvokat Øyvor Furu krevde i Nedre Telemark tingrett 75.000 kroner i erstatning til hver av guttene.