KRISTIANSAND: — Jeg er skeptisk til å få en sammenslåing tredd nedover hodet. Skal vi samarbeide med andre universitet, må det være på frivillig basis, ikke med tvang, sier rektor ved UiA, Torunn Lauvdal.

I høst var det en stolt rektor som kunne gå på jobb på universitetet i stedet for høgskolen. Visittkort ble skiftet ut, og ny logo ble laget. Nå spøker det allerede for det ferske skiltet på Gimlemoen.

Stjernøutvalget legger frem sin innstilling i dag, og de kommer til å gå inn for å samle alle universiteter og høgskoler under åtte store universiteter.

- Pussig

— Vi har nettopp blitt universitet, og vil nå konsentrere oss om vår utvikling. Vi er ikke glad for at de kommer inn og lager foskyvninger av fokus.

Lauvdal mener en begrunnelse for forslag om sammenslåing er tro på større effektivitet og mindre overlapping. Dette er en tro rektor på UiA ikke deler.

— Nei, tvert i mot, sier rektor, som mener det er for tidlig å si noe om konkrete konsekvenser.

— Dette virker litt pussig. Vi har oppfylt de ganske strenge kravene for å bli universitet, og jeg synes det er rart at de skal komme før det er gått ett år med en utredning som konkluderer med noe annet, sier leder av Agderrådet, Oddvar Skaiaa.

Frykter flytting

— I ytterste konsekvens, må folk flytte fordi studiene blir flyttet ved en sammenslåing, mener leder av studentorganisasjonen ved UiA (STA), Helge Ødegård Hovland.

— Jeg synes ikke samarbeid er en god idé, for Agder og Stavanger er to regioner som står for seg selv og skal ha hvert sitt universitet, sier Hovland, som mener dette er en sak som engasjerer studentene.

-Osloperspektiv

  • Jeg tror ikke det er sånn at alt vettet befinner seg i Oslo, og jeg synes dette forslaget er laget ut fra et Oslo-perspektiv, sier Freddy de Ruiter (Ap). Han sitter i kirke, undervisings og forskningskomiteen (kuf) på Stortinget, og får Stjernø-rapporten på bordet i morgen.

— Jeg synes sammenslåing er som å gå med ryggen inn i fremtiden. Nå har vi akkurat opprettet et nytt universitet, og jeg tror vi er tjent med å ha de universitetene vi har i dag og å utfylle hverandre, sier de Ruiter.

Åse Schmidt (Frp) sitter i samme komité.

— Å slå sammen universitetet i Agder og universitetet i Stavanger uten videre, er noe jeg har store problemer med, sier stortingspolitiker Schmidt.

— Hvorfor det?

— Jeg er redd for at spisskompetansen til hvert av universitetene vil gå tapt. Dette er noe vi vil følge med argusøyne, sier Agderrepresentanten.