SØRLANDSPARKEN ØST: Slik er området rundt Ikea skissert med varehus, lager og kontorer. Men per i dag finnes ikke interessenter. ILLUSTRASJON: RAMBØLL

KRISTIANSAND/LILLESAND: — Det er tragisk. Vi har gått glipp av to vanvittig store investorer på grunn av dette klusset, slik at kommunene har tapt minst 100 millioner kroner i tomtesalg, uttaler Arne Thomassen , Lillesand-ordfører og styreleder for Sørlandsparken Øst AS.

Dette selskapet eies 50/50 av Lillesand kommune og Kristiansand kommune (ved Kristiansand Næringsselskap).

Mens reguleringsplanen for Ikea kom på plass i rekordfard slik at møbelgiganten kunne åpne i 2010, har det gått trått med resten av næringsparken på fylkesgrensen.

- Ville etablert seg

arne thomassen Foto: Torstein Øen

Resultatet er at først byggvaregiganten Bauhaus, deretter elektrogiganten Media Markt, i løpet av de siste månedene har parkert dialogen med Sørlandsparken Øst.Parallelt har nemlig finanskrisen rammet hardt i sentrale deler av Europa, investeringslysten er lagt død.

— Hadde dette vært i orden for ett år siden, ville begge etablert seg her, hevder Thomassen.

Det er Aust-Agder fylkeskommunes plan for senterstruktur og handel som har bremset utviklingen. Fra 2008 krevde departementet en slik plan ved større nyetableringer, og Aust-Agder var først ut.

Opprinnelig ble nedre grense for varehus i Sørlandsparken Øst satt til 15.000 kvadratmeter, men etter mange runder er den nå justert til 3000, som skal være mer realistisk for å tiltrekke seg tomtekjøpere.

Ved siden av Ikea (34.500 kvm) er det tillatt ytterligere 30.000 kvadratmeter handel.

Høyre-ordføreren mener sentrale myndigheter, eventuelt en ny regjering, må sørge for smidigere og enklere planbehandling i fremtiden.

— Når nærmere 30 offentlige instanser kan komme med innsigelser, blir vi i kommunene sittende igjen som tapere, sier en oppgitt ordfører.

Etter at Aust-Agder fylkesting gjorde sitt vedtak i fjor, oversendte Fylkesmannen saken til Miljøverndepartementet. Der ble den liggende i ett års tid, før den ble returnert.

Kan ta tid å fylle opp

Nå er fylkesmann og fylkeskommune blitt enige om en løsning. Den er nå på høring før endelig vedtak i fylkestinget, trolig i november.

— Når man gjør et politisk vedtak som utfordrer nasjonale bestemmelser, må man forvente at det tar tid å få en avklaring, uttaler plansjef Ola Olsbu i Aust-Agder fylkeskommune.

Det er ikke eierne i Sørlandsparken Øst enige i.

— Det begynner å nærme seg fem år siden vi begynte på reguleringsjobben. Mens gresset gror, dør kua. Vi kan ikke regne med at kommersielle aktører opprettholder interessen så lenge, uttaler Jan Omli Larsen, adm.dir. i Kristiansand Næringsselskap (Knas).

Ikeas eiendomsselskap har kjøpt 80 mål inntil varehuset i Sørlandsparken Øst. De øvrige 120 målene tilhører Sørlandsparken Øst AS, i tillegg til 200 mål i området bak travparken.

Det kan ta mange år å bli kvitt tomtene.

— Nå må vi stå løpet ut og sørge for en avklaring, så får vi håpe interessen tar seg opp. Men dette er sterkt knyttet til den manglende optimismen i Europa, og stadig flere mener det kan bli langvarig, påpeker Knas-sjefen.

Ikea angrer ikke

Gjennom eiendomsselskapet Ikano jobber Ikea med å møblere resten av Sørlandsparken Øst med attraktive varehus. Møbelvaregiganten har foreløpig sikret seg 117 mål til eget varehus, og 80 mål på siden.

— Jeg kan bekrefte at det har vært et tungt område å jobbe med. Vi er blitt satt et skritt tilbake, sier Jon Simenstad, daglig leder i Ikano Eiendom Holding.

Da de valgte å etablere seg på Sørlandet, forelå en handelsanalyse som fortalte at Sørlandsparken Øst skulle inneholde 100.000 kvadratmeter handel. Dette er nå redusert til 64.500. Samtidig er det store ledige butikklokaler i Sørlandsparken.

— Angrer dere på tomtekjøpet?

— Nei da, det er ingen bitterhet fra vår side. Noen ganger går det raskt, andre ganger tar det lengre tid. Det har vi muskler til å klare, svarer Simenstad.

Neste uke skal byutviklingsstyret i Kristiansand, deretter formannskapet, uttale seg til høringen for kjøpesenterplanen i østfylket.

Rådmannen ber i innstillingen om at varehusene blir minst 5000 kvadratmeter store, i stedet for 3000, for at ikke næringsområdet konkurrerer med andre handelssentre i distriktet.