Han forventer å bruke mellom ti og femten tusen kroner på replanting i år. I tillegg kommer irritasjonen og ekstraarbeidet for kommunen.

Når plantebudsjettet er på rundt 100.000 kroner, snakker vi altså om over ti prosent svinn i form av stjeling.

Økende omfang

— Hvem gjør sånt? Hærverk er nesten ikke et problem lenger, men tyveri øker faktisk i omfang. De siste årene er det blitt et stort problem i Vennesla sentrum, sier Orf.

Tyvene er faktisk frekke nok til å troppe opp foran Herredshusets inngang. Like utenfor kommunens høyborg er det stjålet flere store stemorsblomster fra en av urnene i løpet av de siste par dagene.

— Utover sommeren kommer de dyrere plantene. Vi kan se helt tydelig at dette er tyverier og ikke hærverk. De går nennsomt fram og henter akkurat den planten de vil ha, forteller Orf.

Ber om tips

Ut i sesongen er det ikke lett å få tak i erstatningsplanter, og i fjor måtte faktisk park- og idrettsetaten plante hele bed på nytt, så mange hull var det blitt i blomsterprakten.

Jürgen Orf ber folk si fra hvis de ser noen stjele blomster. Foreløpig har han ikke kontaktet politiet.

— Det nytter ikke å anmelde dette. Men hvis folk ser noe, da kan vi gå til politiet. Jeg skulle ønske stjelingen tok slutt. Den tar oppmerksomhet vekk fra andre oppgaver og det ødelegger for trivselen vi ønsker å skape, sier park- og idrettsjefen.