GRIMSTAD : Etter at Arbeidstilsynet på forsommeren besøkte tre Grimstad-skoler for å sjekke inneklimaet har de varslet kommunen at man kan få inntil ni skriftlige pålegg. Ledelsen ved skolene mangler opplæring, verneombud mangler kurs, man mangler rutiner for kartlegging og oppfølging når noe blir rapportert.

Rapporten fra Arbeidstilsynet forteller også om uklare rollefordelinger, mangel på overordnede strategier og planer samt at det viser seg at ansatte faktisk mangler arbeidsavtaler. Da tilsynet ble gjennomført manglet Grimstad kommune også avtale om bedriftshelsetjeneste.

— Det blir mye pålegg når det blir såpass mange formelle glipp, sier John Jacobsen hos Arbeidstilsynet.

Han peker på at de fysiske forholdene, altså inneklimaet ved skolene, ikke var så dårlige, men at systemene mangler. Dermed kan det fort bli mange pålegg.

— Flere av de tiltakene som Arbeidstilsynet ber kommunen iverksette, er tiltak som kommunen allerede har iverksatt eller arbeider med, forteller rådmann Halvard Aglen.

— Kommunen arrangerer jevnlig internopplæring innen HMS (helse, miljø og sikkerhet). De ledere som ikke har fullført obligatorisk opplæring, får tilbud i høst. Grimstad kommune har gjort avtale med Helsehuset Salis for å sikre at de deler av kommunens virksomhet som skal være tilknyttet godkjent bedriftshelsetjeneste, har slik tilknytning.

Arbeid med en periodevis plan for bedriftshelsetjenesten er igangsatt. Det er iverksatt faste møter mellom de ulike skolene i kommunen og Bygg- og eiendomstjenesten for å avklare ansvarsforhold blant annet med hensyn til inneklima.

— Bygg- og eiendomstjenesten har startet opp med å lage tilstandsrapporter for kommunale bygg som skoler og barnehager. Tilstandsrapportene vil blant annet danne grunnlag for utarbeiding av en overordnet vedlikeholdsstrategi for kommunens bygg, påpeker Aglen.