KRISTIANSAND: Politiet har ilagt Veidekke Agder AS, tidligere Br. Reme AS, et forelegg på kroner 250.000 etter en arbeidsulykke i november 2011. En kvinne i 20-årene skadet seg alvorlig da hun ramlet gjennom en åpning i et gulv som kun var tettet med en branntettingsmatte på nye Sørlandssenteret.

HULLET: Åpningen i gulvet var kun tettet med en branntettingsmatte. Kvinnen tråkket på denne og falt fire meter ned. Foto: POLITIET

Falt fire meter

Kvinnen var engasjert av Veidekke Agder for å vaske ned nye Sørlandssenteret rett før sluttføring av arbeidet.

Da hun tråkket på branntettingsmatten gav denne etter og kvinnen falt fire meter ned og landet på et betonggulv i etasjen under.

— Det er først og fremst tragisk for jenta og det må vi bare beklage igjen, sier administrerende direktør Are Westbye i Veidekke Agder AS til Fædrelandsvennen.

FÅR SVI: Veidekke Agder med administrerende direktør Are Westbye. Foto: VEIDEKKE

Entreprenøren har vedtatt boten.

Oppreisningskrav

I forelegget er også kvinnes krav om hundre tusen kroner i oppreisningserstatning tatt med. Dette er uvanlig.

— Jeg har ikke tidligere vært bort i saker hvor oppreisningskrav er tatt med i forelegg. Jeg synes påtalemyndigheten har valgt en god løsning for skadelidte i denne saken, sier kvinnens bistandsadvokat, Knut Henning Larsen til Fædrelandsvennen.

BISTANDSADVOKAT: Knut Henning Larsen er bistandsadvokat for kvinnen i 20-årene. Foto: Hallgeir Oftedal

Han mener ledelsen i Veidekke Agder i ettertid har opptrådt ryddig og allerede betalt oppreisningserstatningen.

Lang etterforskningstid

Politiadvokat Eirik Ramsland i Agder politidistrikt sier at boten på 250.000 kroner gjenspeiler en samlet vurdering av skyld som er utvist, skade som er påført – sett opp mot størrelsen på foretaket Veidekke Agder.

Arbeidsulykken skjedde for 14 måneder siden, og dette har også innvirket på botens størrelse.

— Du kan si at en har brukt lang tid på etterforskningen og at dette også er noe man har tatt med i vurderingen av utmålingen av boten, sier Ramsland.

Han sier det ikke er unormalt med lang etterforskningstid i slike saker, og at dette henger sammen at sakene er kompliserte og at flere fagmyndigheter skal uttale seg.

GIR BOT: Politiadvokat Eirik Ramsland erkjenner at politiet har brukt lang tid på etterforskningen av arbeidsulykken i november 2011.

Vil tilbake i jobb

Kvinnen i 20-årene ble alvorlig skadet i ulykken og var innlagt flere måneder på sykehus. Ifølge bistandsadvokaten er hun ennå sterkt preget av ulykken. Hun er ikke tilbake i jobb.

— Men dette er ei dame som virkelig har lyst til å komme tilbake i arbeidslivet. Hvordan det kan skje vil tiden vise, sier bistandsadvokat Knut Henning Larsen.

Har gjennomgått rutinene

Administrerende direktør Are Westbye i Veidekke Agder AS sier til Fædrelandsvennen at de har gått gjennom rutinene sine etter arbeidsulykken.

— Vi har på bakgrunn av hendelsen gjennomført revisjon av våre rutiner for å kvalitetssikre at vi gjør alt vi kan for at slike hendelser ikke skal skje igjen, sier Westbye til Fædrelandsvennen.