Skilles etter ni år

Publisert:

København: Statsminister Anders Fogh Rasmussen orienterte i dag morges de danske partilederne om skilsmissen. Prins Joachim blir boende på Schackenborg, mens prinsesse Alexandra inntil videre blir boende i parets leilighet i København sammen med parets to sønner. Alexandra beholder tittelen som prinsesse, og skal fremover offisielt tituleres som «hennes høyhet».

– Det er klart at denne beslutning har gjort vondt i hele den kongelige familie, sa hoffmarskal Ove Ullerup.

Ekteskapet mellom 40 år gamle Alexandra og den fem år yngre prins Joachim varte i knapt ni år.

Paret giftet seg i Frederiksborg Slotskirke i Hillerød 18. november 1995. Dermed ble frø-ken Alexandra Christina Manley til hennes kongelige høyhet prinsesse Alexandra av Danmark. Alexandra er født i Hongkong og har utdannelse i internasjonal økonomi.

Prins Joachim Holger Waldemar Christian er 35 år gammel, og inngår i arvefølgen til den danske kronen. Han er regent når dronningen og broren, kronprins Frederik, er ute av landet.

Paret har to barn. Prins Nikolai William Alexander Frederik ble født i august 1999. Han

fikk en lillebror, prins Felix Henrik Valdemar Christian, i juli 2002. Familien har bodd på Schackenborg Slot i Sør-Jylland og har i forbindelse med de offisielle plikter i København også hatt en leilighet på Amalienborg.

Det danske kongehuset er verdens eldste nåværende kongehus, og ifølge dansk kongelov av 1665 kan ikke prinsessen ta med seg sønnene Nikolai og Felix ut av landet uten lov.

Hvis Alexandra skal forlate landet, må hun ha tillatelse fra dronning Margrethe. Så lenge kronprinsparet ikke har noen arvinger, vil dronningen, ifølge Ekstra Bladet, aldri tillate at sønnene blir med prinsessen. NTB

Publisert:

Les også

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.