MANDAL: — Jeg vant først 6000 kroner på automater på et gatekjøkken, og siden 7-8000 kroner i en videobutikk senere. Senere på dagen vant jeg også noen tusen kroner et annet sted, forklarte mannen i Kristiansand tingrett i går.

Det har gått nesten på dagen ett år siden ranet av Sparebanken Pluss i Mandal sentrum, en forbrytelse tiltalte blånekter for å ha noe med å gjøre.

En mannsperson kom seg unna med 95.000 kroner etter at han truet bankkassereren med en kniv. Raneren brukte under ett minutt i det lille banklokalet før han flyktet av gårde på en sykkel med en av de bankansatte løpende etter seg.

Ved Adventskirken forduftet raneren mot Vestnes i stor fart på sykkelen.

En storstilt jakt ble satt i gang etter raneren, men først fem dager etter ble 31-åringen tatt og siktet for ranet.

Politiet har ingen tekniske bevis for at det er han som har gjort dette, kun indisier. Et av disse er at 31-åringen sier han vant mye penger på ransdagen, penger som politi kobler til ranet. I sin forklaring i går sa tiltalte at han sto opp denne dagen hjemme på Frøysland, og umiddelbart dro ned til byen for å spille på automater.

Han var også innom en person for å innkreve 700 kroner i gjeld, noe han ikke fikk. I stedet skal tiltalte, ifølge eget utsagn, ha tatt en samekniv som pant. Denne personen hevdet siden overfor politiet at tiltalte også hadde spurt om han hadde noe håndvåpen å låne vekk, uten at han hadde det.

Tiltalte ble kjørt hardt av aktor på hva han gjorde i tidsrommet rundt ranet. Politiet mener han dro hjem til en venninne i Husvollen etter ranet.

Selv hevdet han i politiavhørene at han kom dit en halv time før ranet fant sted, men sa i går at han ikke husker tidspunktet. Til venninnen skal han ha sagt at det hadde skjedd et ran i byen, noe politiet mener han ikke kunne visst på et så tidlig tidspunkt på noen annen måte enn å ha stått bak forbrytelsen selv.

jarle.martinsen@fvn.no