En undersøkelse viser at dårlig økonomi blir mindre viktig som motivasjonsfaktor og at utvikling av ny teknologi blir viktigere i effektiviseringsarbeidet.

Tre av fem bedrifter i Vest-Agder gjennomfører betydelige effektiviseringstiltak. Blant bedrifter i Vest-Agder som har gjennomført betydelige effektiviseringer, forventer 62 prosent av bedriftene at dette vil føre til flere ansatte på lengre sikt.

— Effektivisering og fornyelse er alltid viktig i næringslivet, i gode og dårlige tider, sier divisjonsdirektør i Norges forskningsråd, Ragnhild Solheim. Effektivisering driver vekst og skaper nye arbeidsplasser, ved at ressursene brukes mer riktig.

Teknologi blir viktigere

Andelen bedrifter i Norge som utvikler ny teknologi i effektiviseringsarbeidet, økte fra 59 prosent i fjor til 74 prosent i år. Dette er en økning på 15 prosentpoeng. I Vest-Agder sier 71 prosent av bedriftene at teknologiutvikling er viktig i effektiviseringsarbeidet, en økning fra 55 prosent i 2005. — Stadig flere bedrifter utvikler ny teknologi for å nå opp i internasjonal konkurranse. Behovet for kunnskapsrik arbeidskraft er derfor større enn noen gang, sier Solheim. Investering i forskning og innovasjon er i mange bransjer en forutsetning for å være konkurransedyktige.

Undersøkelsene er gjennomført av Perduco for Norges forskningsråd blant et representativt utvalg på 2000 bedrifter i juni 2006 og juni 2005.