KRISTIANSAND: — Det handler om verdighet og at pårørende kan være delaktige i hele begravelsen, sier fungerende domprost Helge Schmidt.

Siden 2002 har pårørende i Kristiansand kunnet velge mellom tau eller mekanisk bistand for å senke kisten med avdøde, etter at bruk av senkeapparater hadde vært enerådende siden slutten av 1950-tallet.

— Det var jeg som luftet tanken om å igjen ta i bruk den tradisjonelle metoden, sier kirkegårdsjef Finn Sødal.

Etter nyttår skal det kun brukes tau og håndkraft til senking av kister.

— Bakgrunnen var en del uheldige og uverdige episoder med det mekaniske hjelpemiddelet. Et annet argument var å gi pårørende mulighet til mer delaktighet. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra pårørende som valgte tau. Dette er også en langt sikrere måte å gjøre det på, mener han.

Jannicke Greipsland, personalleder i Kirkelig fellesråd, sier at pårørende skal kunne velge om de selv vil stå for senkingen eller om begravelsens siste handling skal overlates til andre.

Enighet

Beslutningen om å vende tilbake til gammel tradisjon er tatt etter samtaler med prester, organister, kirkegårdsarbeidere, kirkesjefen og representanter for begravelsesbyråer.

— Det var stor grad av enighet om å fjerne senkeapparatene, sier Jannicke Greipsland.

— Beslutningen er en naturlig konsekvens av at stadig flere ønsker å delta aktivt når en kjær føres til den siste hvile. Eksempelvis ser vi at barn, som for bare en generasjon siden ble utelatt fra slike seremonier, nå bidrar aktivt med ord og blomster, sier Helge Schmidt.

Han registrerer at stadig færre pårørende avstår fra kondolanser ved graven, og mener også dette indikerer mer åpenhet rundt sorgen.

Valg

Normalt må minst fire personer til for å senke en kiste ned i en to meter dyp grav.

— Poenget er at ingen skal oppleve denne handlingen som problematisk. Dersom pårørende ikke ønsker å delta i senkingen, kan andre gjøre det for dem. Ønskes det at dette først gjøres etter at seremonien er over, skal også dette imøtekommes, sier fungerende domprost.

Han understreker at den gamle ordningen gjeninnføres som følge av velprøvd erfaring.

— Vi vet at det ikke finnes snarveier gjennom sorgen, men dette er en måte å bearbeide den på, sier Helge Schmidt.