KRISTIANSAND: Lis Routhe fra Danmark var blant de første som kom i land med danskebåten.

— Vi reiste hjemmefra søndag morgen, og er ikke her i Kristiansand før nå. Og underveis har vi fått veldig dårlig informasjon, sier hun til Fædrelandsvennens nettavis.

Hun skulle til Vrådal for å stå på ski og nyte vinterferien, og hadde planlagt å være der søndag kveld. Nå blir det ikke før tirsdag kveld, og ettersom hun må hjem igjen til søndag, er ferien kraftig forkortet.

Forpleining og service ellers under reisen, er hun tilfredsmed.

— Vi tar litt selvkritikk på informasjonen underveis, men det var så ekstreme forhold at det gjorde det vanskelig, sier Odd Grønberg, markedssjef i Color Line.

Værmeldingene var vanskelige å tolke, blant annet.

Grunnen til forsinkelsene er uværet som har herjet Danmark de siste dagene.

Allerede lørdag startet dramaet, og flere hadde vært ombord siden lørdag.

— Det som var spesielt denne gangen er at det var både store bølger og mye vind. Vinden kom fra en annen retning og gjorde at vannet slår inn mot moloen og skapte store bølger , forklarer Grønberg.

Grønberg opplever at passasjerene tar forsinkelsen med ro.

— Vi har ikke fått mange klager, de fleste tar situasjonen ok og har forståelse ingen kan gjøre noe med været. De som er ombord blir tatt godt vare på, det er nok mer synd på de som sitter på land og venter, mener han.

De siste dagene har det gått mye rykter om at «Prinsesse Ragnhild» er dårligere i sjøen enn «Christian IV», og at det er grunnen til forsinkelsene.

— Ja, vi har hørt at folk sier det, men det er faktisk motsatt. «Prinsesse Ragnhild» er 50 meter lenger enn «Christian IV», og er det største skipet som legger til i Hirtshals. Fordi skipet er så stort, er det vanskelig å manøvrere i den trange havna. Men det betyr også at det er mer maskinkraft til å manøvrere båten med. Den er den beste vi har i sjøen fordi den er spissere foran og tar derfor sjøen bedre enn de andre båtene, sier Grønberg.

Klokka 07:20 tirsdag var båten tømt for nesten tusen passasjerer som hadde vært med fra Kristiansand til Hirtshals, og fylt opp igjen med passasjerer som hadde ventet i Danmark siden lørdag.

Ferga går så snart som mulig tilbake til Hirtshals med passasjerer som venter i Kristiansand. I Danmark venter nå 650 passasjerer. De har vært innkvartert på hotell i natt.