Her finnes både uberørt natur i form av strandområder, myrer, vann og frodige skoger i tillegg til kulturlandskap formet av mennesker gjennom generasjoner.

Formålet med vernet er å ta vare på et egenartet og vakkert natur— og kulturlandskap med stort botanisk mangfold. Verneområdet omfatter den vestligste delen av Vest-Agders kystland og Sørlandets eikeskogsregion.

— Denne naturtypen har til nå vært underrepresentert i vernesammenheng i Norge. Jeg er derfor glad for at landets sørvestligste skjærgård nå er vernet, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Her finnes rik og varmekjær edellauvskog med mange gamle trær av lind, ask og svartor, og gammel frodig kystfuruskog, attraktive badebukter og velholdte kystbeiter. Det er registrert et betydelig antall arter av natur- og kulturplanter her. Dette er dessuten ett av få områder på Skagerrakkysten med hyllegarder.

Det varierte og idylliske landskapet kombinert med et godt klima gjør området attraktivt i friluftslivs- og rekreasjonssammenheng hele året.

Kystsonen har en helt spesiell kulturhistorie som de mange kulturminnene er et synlig tegn på. Det maritime kulturlandskapet er av meget høy nasjonal verdi, med spor etter 10 000 års kystkultur.

Dagens næringsaktiviteter, som i hovedsak består av fiske, oppdrett og landbruk, kan fortsette som i dag, mens nye aktiviteter kan settes i gang hvis de ikke går ut over formålet med vernet.

Verneområdet er på ca 38 km2 landareal inkludert ferskvann, samt cirka 15 km2 sjøareal.