Kristiansand: – Vi kan ikke være sikre på noe, men vi mener det er stor sannsynlighet for at gjerningspersonene har brukt båt, sier politiinspektør Magnus Andreassen i Agder politidistrikt til NTB.

Natt til lørdag brøt noen seg inn i nabobunkeren, omtrent nøyaktig et døgn før det andre innbruddet, og begge ganger ble det brukt vinkelsliper for å komme seg inn i bunkerne. Denne bunkeren inneholdt imidlertid bare feltutstyr. Politiet er temmelig sikre på at det er de samme gjerningspersonene.

HV-våpen

Våpenlageret tilhørte tidligere Heimevernet i Kristiansand, men administreres nå av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

– En del av våpnene på lageret tilhører Heimevernet, men vi har ikke oversikt over dette ennå, eller hvor mye som eventuelt er forsvunnet, sier oberstløytnant Stein Borgersen, leder av Agder Heimevernsdistrikt, til NTB.

Søndag ettermiddag var det fortsatt uklart hvor mye som var stjålet fra våpenlageret.

– Forsvaret og politiet samarbeider for å få en oversikt over hva som er igjen, sier oberstløytnant Dag Aamoth, som er pressetalsmann for Forsvarsstaben.

Resten av innholdet i bunkerne måtte dessuten flyttes til andre lagre fordi bunkerne ikke lenger er trygge.

Væpnet

Politiet rykket ut med væpnede folk natt til søndag etter at de fikk meldingen om innbrudd i våpenlageret klokka 2.43. – Vi tar dette svært alvorlig, og rykket tungt ut med væpnede folk. Det er på det rene at det har vært uvedkommende inne i bunkeren. Vi finner det også sannsynlig at noe er tatt, men vi vet ikke hva og hvor mye, sier operasjonsleder David Stamnes i Agder politidistrikt.

Krimteknikere undersøkte søndag åstedet. De har sikret spor, og begge nettene er det brukt hunder. Disse har ifølge Stamnes vært til god hjelp, uten at han vil si noe om hva de har funnet.

Agder politidistrikts avdeling for organisert kriminalitet er koblet inn i saken, men politiet vil ikke si om de har spesielle miljøer i kikkerten.

Turområde

Bunkerne ligger i et svært populært turområde for kristiansanderne.

– Området er gjerdet inn, og en bom stenger veien som fører fram til bunkerne, men det er ikke vanskelig å ta seg inn for uvedkommende, sier Stamnes.

Politiet tror tyvene har tatt seg fram til fots det siste stykket.

– Motivasjonsfaktoren må ha vært høy, siden de kom tilbake to netter på rad, sier Stamnes.

Området på Flekkerøya har tidligere vært brukt til militære formål, men Forsvaret er nå i ferd med å legge ned aktiviteten der.

Sikret

Fra Forsvarets side understrekes det at sikkerheten var god ved lageret.

– Bunkerne er laget av stein og er dekket av jordvolder. De er sikret med låser og alarmer, samt et rutinemessig vakthold, sier Aamoth.

De to bunkerne som ble brutt opp, ligger to-tre hundre meter fra sjøen og omkring 1 kilometer fra nærmeste bebyggelse. Politiet foretok søndag en rundspørring i nærområdet og i havner i distriktet for om mulig å kartlegge våpentyvenes bevegelser.

Alle biler i området ble også stanset søndag morgen.

Skjerpet

Etter det store våpentyveriet på Jørstadmoen i august i fjor, og et forsøk på innbrudd i en militær ammunisjonsbunker, satte Forvaret i gang en gransking av sine sikkerhetsrutiner.

– Beredskapen ved våre lagre er helt avgjort høyere som følge av det som er skjedd. Vi gjennomgår på nytt rutinene ved hver enkelt militærleir, både når det gjelder vaktsystemet og hvordan vi oppbevarer nøkler og slikt, sa informasjonssjef Stein-Gunnar Bondevik i Hærens styrker den gang til NTB.

Ifølge Dag Aamoth er dette en sak som fortsatt er under arbeid i Forsvaret. Hva som er årsaken til at det ikke ble satt opp vakthold etter det første innbruddet i helga, vil han ikke spekulere i.

– Det er jo alarmer i bunkerne, og gjentakelsesfaren ble trolig vurdert, sier Aamoth.