Skrive HTITT

KRISTIANSAND: Den lille gutten var bare seks år da han i følge dommen gjennom et halvt års tid flere ganger ble utsatt for seksuelle overgrep i sitt hjem. Det skjedde da den ti år eldre gutten satt barnevakt for ham.

17-åringen ble som 15-åring i 2002 kjent med guttens mor gjennom en religiøs menighet på stedet hvor de bor. Kjennskapet førte til at ungdommen fikk lov til å sitte barnevakt mens mor var aktiv i menigheten fra september 2003 og et halvt års tid fram da de seksuelle handlingene ble avdekket.

17-åringen skal ha befølt den lille gutten på kjønnsorganet utenpå buksa flere ganger. Dette har han erkjent.

Den lille gutten som har vært utsatt for overgrepet, skal ha slitt mye i etterkant av overgrepene. Han har slitt med magesmerter, kvalme, sinne og tristhet. Han skal i samtaler med helsepersonell på Barne— og ungdomspsykiatrisk Poliklinikk på Sørlandet Sykehus Kristiansand ha gitt uttrykk for at han ikke ville leve lenger. Han har vært livredd for å møte overgriperen igjen på butikken eller andre steder i nærmiljøet.

En klinisk pedagod som vitnet i tilståelsessaken mot 17-åringen i tingretten, sa at problemene vanskelig kan skyldes noe annet enn overgrepene.

Nå takler imidlertid gutten situasjonen bedre. Prognosene synes gode, ikke minst fordi guttens mor har taklet situasjonen så godt, ifølge dommen. Samtidig er det ikke uvanlig at barn som er utsatt for slike overgrep, kan få tilbakefall.

17-åringen som har stått bak overgrepene har også hatt en turbulent oppvekst ut og inn av fosterhjem. Han anbefales samtaleterapi for sin seksualitet, og dette arbeides det med fra kommunens side.

Den 17 år gamle skoleeleven er i tingretten dømt til 24 dagers fengsel. Dommen er gjort betinget med to års prøvetid. Det betyr at han slipper å sone fengsel for det han har gjort. 17-åringen må betale 2000 kroner i bot og 8000 kroner i erstatning til den lille gutten.

svein.versland@fedrelandsvennen.no