Ledigheten falt kraftig i november, og derfor ventet de fleste økonomene at nedgangen ville være forholdsvis moderat i desember. Men tall fra Aetat torsdag viser at antall helt ledige og personer som deltar på ordinære arbeidsmarkedstiltak, har gått ned med 1.900 fra november til desember. Det er over 1.000 flere enn ventet.

Nedgangen er til stor glede for alle som er tilbake i yrkeslivet igjen, men malurten i begeret er at sentralbanksjef Svein Gjedrem kan komme til å øke tempoet med å sette opp renten.

– Disse tallene bekymrer nok Norges Bank, fastslår Bruce overfor NTB.

Lønnspress

Nedgangen i ledigheten er så stor i enkelte bransjer at Bruce mener det snart kan bli mangel på arbeidskraft. Noe som igjen kan føre til lønnspress.

– Jeg tror nok at noe av det Norges Bank frykter mest framover er pressproblemer i arbeidsmarkedet. Det kan raskt føre oss til situasjonen vi var i på begynnelsen av 2000-tallet med en kraftig lønnsvekst, sier Bruce.

Han tror imidlertid ikke at Gjedrem vil sette opp renten allerede i januar i og med at det ikke kom noen signaler om dette på siste rentemøte. Men i mars venter de fleste økonomer at styringsrenten settes opp fra 2,25 til 2,50 prosent. Da kommer også en ny inflasjonsrapport, og Bruce tror det da kan komme signaler om hyppigere økninger dersom den sterke nedgangen i ledigheten fortsetter.

3 prosent helt ledige

Ved utgangen av desember er det registrert 72.600 helt ledige. Det tilsvarer 3,0 prosent av arbeidsstyrken og er 14 prosent færre enn på samme tid i fjor. I løpet av desember har Aetat registrert 14.100 nye ledige stillinger, noe som tilsvarer en økning på 51 prosent sammenlignet med desember i 2004. I 2005 har det vært en nedgang i tallet på arbeidsledige med 9 prosent. I gjennomsnitt har antall helt ledige vært 83.500 (3,5 prosent). Det er 8.100 færre enn i 2004. Ifølge Aetat har arbeidsmarkedet vært i bedring gjennom hele året, men størst har nedgangen vært i andre halvår.

Ledigheten har gått ned i alle fylker, men de siste månedene har nedgangen vært sterkest i Sogn og Fjordane, Aust-Agder og Møre og Romsdal. I alle disse fylkene har ledigheten i industrien gått sterkt ned det siste året, noe som har gitt positive ringvirkninger til andre deler av arbeidsmarkedet.