Valglokalene stenger dermed en time tidligere enn ved forrige stortingsvalg, og allerede klokka 20.45 håper NRKs valgveteran Geir Helljesen at han kan servere prognoser som gir gode indikasjoner.

– Det avhenger blant annet av hvor mange forhåndsstemmer som er kommet inn i år. I tillegg er en del mindre kommuner klare med sine resultater allerede klokka 20, sier han, på vei inn til en av mange studioprøver før han nok en gang skal lose tv-seerne trygt gjennom valgkvelden med de ferskeste resultatene

Klokka 21.30 regner han med å kunne presentere enn forholdsvis trygg prognose.

Valgdagsmålinger

Noe av spenningen rundt dette valget, hvor de siste målinger gir indikasjoner om et svært jevnt løp mellom regjeringsalternativene på oppløpssiden, kan imidlertid bli utløst i det valglokalenes dører lukkes. Da offentliggjør både NRK og TV2 sine valgdagsmålinger, og som regel gir de en god pekepinn på hvilken vei valgvinden blåser.

Men først mellom klokka 22 og 23 vil den store strømmen av ferdigtalte stemmer tikke inn.

Det er hver enkelt kommune som har ansvaret for å avvikle selve valget og formidle sine resultater inn til Kommunaldepartementets database.Kommunene har allerede rapportert inn til departementet hvor lang tid de tror de vil bruke på stemmetellingen. Etter alt å dømme vil resultatet av den første tellingen foreligge i 23-tiden mandag.

– Det er vanskelig å spå noe om når alt er klart, men den første tellingen tar nok et par-tre timer. Fintellingsresultatene kommer nok først utpå natten, sier rådgiver Marianne Riise i Kommunaldepartementet til NTB.

Forhåndsstemmer

Opptellingen av forhåndsstemmene starter før valglokalene stenger, og derfor vil i stor grad resultatet fra disse foreligge allerede klokka 20. – Opptellingen av forhåndsstemmene starter fire timer før valglokalene stenger, slik at når klokka er 20 vil i hvert fall førsteopptellingen av alle forhåndsstemmene fra Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger ligger klart, sier Riise.

Opptellingen av stemmene avgitt valgdagen kan ikke skje før valglokalene stenger. Det er hver enkelt kommune som bestemmer hvordan opptellingen skal skje, men de fleste av de store kommunen bruker skanner i den prosessen.

En forsinkende faktor i store kommuner med flere valgkretser, er stemmer som avgis i en annen krets enn der velgeren hører hjemme. De må først sjekkes med den sentrale valgmyndigheten i kommunen før de kan registreres.

– Dette er for å unngå at noen stemmer flere ganger. Disse stemmene blir talt til sist, sier Riise.