KRISTIANSAND: Siden hiv-epidemien kom i 1984 er nesten 100 registrert smittet i agderfylkene. Bare de siste 10 årene er 70 smittet. Av de 70 er 40 smittet i Vest-Agder mens 30 er smittet i Aust-Agder. På landsbasis går det mot et rekordantall i år.

– Vi ser klart en tydeligere tendens til at flere smittes hvert år i Aust-Agder, mens det i Vest-Agder er mer stabilt over tid, sier fylkeslege Kristian Hagestad til Fædrelandsvennens nettavis.

Mens bare en austegd ble smittet i 1999, var det tre i 2000, fire i 2001, fem i 2002 og sju i fjor. Fram til nå i år er det registrert fire tilfeller, men rapporteringen er ikke helt oppdatert, så tallet kan bli større.

I 1999 var det fire som ble smittet i Vest-Agder, året etter doblet tallet seg til åtte, for så å synke til til to, deretter steg det til seks i 2002 og åtte i 2003. Til nå i år er det bare registrert en smittet.

– Hvorfor øker antall smittede i Aust-Agder?

– Det har vi ikke statistikk på, sier Hagestad.

Han har heller ikke tall på hvordan egdene smittes, eller om det er fellestrekk ved de smittede.

Hittil i år er det registrert 208 nye hiv-positive i Norge.125 av dem er menn og 83 er kvinner, opplyser Folkehelsa til NTB.

I tillegg har laboratoriene diagnostisert ytterligere 20 hiv-positive, men disse er ikke medregnet i statistikken fordi pasientenes leger ikke har innrapportert tilfellene ennå. Medregnet disse er det ventet at det vil være mer enn 250 nye hiv-positive i Norge innen nyttår, noe som vil være det høyeste antallet hittil.

Årets situasjon er preget av utbrudd av hiv-smitte blant homofile menn i Oslo-området. Utbruddet startet i 2003. I tillegg registreres det fortsatt mange hiv-positive asylsøkere og andre innvandrere som ble smittet heteroseksuelt i sine tidligere hjemland før de kom til Norge.

Blant heteroseksuelle bosatt i Norge og sprøytemisbrukere er hiv-situasjonen relativt stabil, men det er tegn til noe økt smittespredning mellom innvandrere.

Per 23. november var det 3.002 hiv-positive i Norge. 2.076 av dem er menn og 926 er kvinner.

Hittil i år er det meldt 25 nye tilfeller av aids, og det var per 23. november meldt om totalt 843 aids-tilfeller. Av disse er 577 meldt døde.