AGDER: — Jeg er forbannet på fagmiljøene, sier hun. Og mener at striden vil ramme hele Sørlandet sykehus, og dermed alle pasientene på Sørlandet, sier Kari Henriksen.

Også Frps Åse Michaelsen slutter seg til:

LEI: Åse Michaelsen (Frp). Foto: Kristin Ellefsen

— Nå får søren meg den kranglingen mellom sykehusmiljøene ta slutt. Det er på tide å sette pasienten i sentrum, ikke redselen for egen jobb og prestisje, sier hun.

Sykehusstrid

Reaksjonene kommer etter at sykehusstriden mellom Arendal og Kristiansand har blusset opp igjen. I styret i Sørlandet sykehus var det torsdag stor skuffelse over at fagmiljøene og de tillitsvalgte ikke klarte å bli enige om hvordan det lille urologiske miljøet skal organiseres.

Forslaget om å legge nyrekreftoperasjoner til Arendal og prostatakreftbehandling til Kristiansand måtte direktør Jan-Roger Olsen trekke. Årsaken var protester fra fagmiljøene som mener at alt må samles på ett sted. De som jobber i Arendal vil ha alt der, mens de som jobber i Kristiansand vil ha alt der.

Skyter

— Helt siden jeg kom på Stortinget i 2009 har jeg vært vaktbikkje for Sørlandet sykehus, slik at det skulle få beholde mest mulig pasientbehandling. Ved Oslo universitetssykehus sitter folk bare og venter på at det krangles ved Sørlandet sykehus, for å kunne bruke det som argument for å flytte behandlingen til Oslo. Fagmiljøene på Sørlandet skyter seg selv i foten, og alle pasienter på Sørlandet i tillegg, raser Henriksen.

Michaelsen mener i dag at hele miljøet må samles i Kristiansand, til beste for pasientene.

— Jeg mener avgjørelsen må tas av eksterne, som ikke har tilknytning verken til Arendal eller Kristiansand. Hvis de skulle komme til at Arendal er det beste stedet, skal jeg støtte det, sier hun.

Underminerer

I likhet med Henriksen mener hun striden underminerer det arbeidet agderbenken på Stortinget har gjort for å sikre at ikke Sørlandet sykehus tappes for funksjoner, til fordel for Oslo. Hun understreker imidlertid at det viktigste hele tiden må være hva som er best for pasientene på Sørlandet.

— Dersom det er best at pasienten sendes til Oslo eller Trondheim, så er det det vi må gjøre, sier Michaelsen.

Henriksen er uenig i forslaget om å trekke inn uavhengige eksterne miljø, og mener at fagmiljøene ved Sørlandet sykehus må ta ansvar selv og sørge for en konklusjon som setter pasienten i sentrum.

Arendals ordfører Einar Halvorsen. Foto: Tore Andre Baardsen

Uverdig— Det som skjer nå er et uverdig spill med pasientenes sikkerhet og trygghet. Vi kan bare ikke ha det sånn. Dette svekker sykehusets omdømme, sier Henriksen.

Ordfører Einar Halvorsen i Arendal har ikke satt seg grundig inn i saken. Men han mener det er klokt at det nedsettes en arbeidsgruppe som skal se på saken og komme til enighet. Han synes det er synd at striden blusser opp igjen, og håper det blir mulig å finne en løsning som er best medisinsk faglig.

— Dersom Arendal sykehus fratas funksjoner er vi selvfølgelig redde for at det skal være ledd i en bit-for-bit nedleggelse, og det vil i så fall være i strid med strategiplanen sykehusstyret har vedtatt, sier Halvorsen.