DEMONSTRERER: Jan Petter Hanisch har akkurat fått målt kroppssammensetningen sin. Overlege ved Sørlandet sykehus, Vegard Nilsen forklarer at man ikke trenger å være overvektig selv om BMI-en tilsier det. Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: Overlege Vegard Nilsen forsker på livsstilsendringer. Lørdag var han på plass på Forskningstorget i Kristiansand med en maskin som blant annet måler folks fettprosent.

— Vil du prøve, spør Nilsen de nysgjerrige tilhørerne.

- Normal

Jan Petter Hanisch tar utfordringen, og kler av seg sko og sokker. Han stiller seg på maskinen og klemmer i et håndtak.

Etter hvert kommer det ut en lapp som har analysert kroppen hans.

— Du har en BMI på 31, som vil tilsi overvekt, men det er ikke nødvendigvis slik. Ser vi på fettmengden ser vi at den ligger på 16,5 kilo, og det er innenfor normalen, forteller Nilsen.

Hanisch er lettet.

— Jeg har vært litt bekymret for BMI-en, men denne testen viser jo at jeg ikke er overvektig, sier han til Fædrelandsvennen etter testen.

Bilfri dag

Forskningstorget kunne by på flere stands med ulike forskere, og er et arrangement i forbindelse med Forskningsdagene som arrangeres fra 18. til 29. september i hele Norge.

Torvet arrangeres i samarbeid med Kristiansand kommune og Bilfri Dag. I flere av sentrumsgatene vil biltrafikk erstattes med aktiviteter og underholdning

Her kan folk få svar på hvordan musikk påvirker dem, eller få svar på hvorfor medisinsk forskning er så viktig.

Tvangslidelser

I tillegg arrangeres det også et Kvinneforskermaraton.

Marit Wergeland-Yates og Ida Fugli synes arrangementet er en fin mulighet til å fortelle om det de driver med.

— Vi har laget en teaterforestilling for alle som vil forstå tvangslidelser. Alle kan kjenne seg litt igjen, og det kan man le av, men så må man vite når det bikker over og man må ta det på alvor, forteller universitetslektor Wergeland Yates.

— Vi tar tak i de ekstremt sterke følelsene man får når man ikke får fullført det man føler man må gjøre, forteller Ida Fugli videre.

Vil skape undring

Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner kan vise seg frem på en mer allmenn måte.

— Målet er å skape undring og oppmerksomhet rundt forskning. Vi vil at lokal forskere skal få vise hva de driver med, og at folk skal få oppleve i praksis hva forskere holder på med, forteller prosjektleder for Forskningsdagene, Eli Stålsett Nygaard.