VEIER: - Hmmm, hvor mye veier denne ballen, da...? Mats Larsen, Malena Lomeland, Jesper Hofstad og Mattias Torkildsen i aksjon. Foto: Endre Dvergsnes
KAST: Det har gått kast i kast for elevene i femte klasse. Her Rebekka Boije, Emma Myklebust, Torbjørn Andersen, Jesper Hofstad, Ulrik Stubstad og Mathias Hofstad i aksjon. Foto: Jostein Blokhus
VINNEREN: Den beste ballen å kaste med om du vil kaste langt, er en golfball, er elevens dom. Her viser Rebekka Boije fram vinneren. Foto: Jostein Blokhus

KRISTIANSAND: Tunge baller og lette baller, små baller og store baller. Og våte og tørre baller! De 25 elevene har – under ledelse av lærer Endre Dvergsnes – kommet med hypoteser, kastet og regnet og målt snittlengder. Og kommet til at golfballer er det aller beste om du vil kaste høyt og langt. En av elevene, med en skikkelig kastehånd, klarte hele 48,8 meter.

20 bidrag i region sør

Entusiasmen hos de unge forskerne har vært stor. Og det var den også på mandag, da vi var bortom. Da var resultatet i regionmønstringen ennå ukjent.

— Morsomt når elevene tar utgangspunkt i sin egen hverdag. Og undersøkelsen er ganske grundig, sier Marit Møllhausen, prosjektleder hos Nysgjerrigper.

Samfundets skole gjør det sterkt. Ikke bare skolen i Kvadraturen, men også den som ligger i Søgne går videre. Her er det en andreklasse som har fundert på tallet 100. I alt var det 20 bidrag til konkurransen i region sør, som omfatter de to Agder-fylkene, Rogaland og Telemark. Fire regionvinnere ble plukket ut til finalen 5. juni, og foruten de to fra Samfundets skole gikk femte klasse på Storevarden skole i Sola og første klasse på Atrå skole i Tinn videre. Nå skal 24 bidrag fra hele landet kjempe mot hverandre i finalen.

Grundig til verks

— Gøy å være med! synes en blid elevgjeng i Kristiansand. De har jobbet grundig med "Hvilken ball kan vi kaste lengst?" Først tok de for seg alle aktuelle kandidater, fra sprettballer til badeballer og bordtennisballer. De landet på golfball, stor klinkekule, liten og stor sprettball, våt og tørr tennisball og lett og tung kasteball.

Skjemaer og diagrammer ble laget, baller veid og omkretsen målt. Så var det tid for ballkast. Alle deltok. Så ble gjennomsnittlig kastelengde for hver ball regnet ut.

Resultatet? "En omkrets på 13-14 centimeter og en vekt mellom 46 og 90 gram er det perfekte for en elev i femte klasse som ønsker å kaste lengst mulig", heter det. Golfballer er best. I tillegg til grei vekt og størrelse har de også små "kratre" som skal øke kastelengden.