VALLE: Blant lammene til Ingmar Aasen på Løyland i Valle ser vi ett som er mye større enn de andre. Det har usedvanlig tykk ull også. Helt alene har det overlevd den knalltøffe vinteren som har herjet i Setesdal Vesthei.

Det var helt i slutten av april at Ingmar Aasen trodde han så syner inne i fjellheimen. Midt i snøscooterløypa til Dyretjønn sto et lam!

— Ja, jeg trodde ikke mine egne øyne! sier Aasen.

Lam og hund på sleden

Da han gikk tilbake til snøscooteren for å ringe en nabo som kunne komme opp med en slede til å frakte lammet med, samt gjeterhunden Storm, forsvant lammet innover fjellet.

— Men etter et par timers leiting fant vi det igjen. Vi surret det til sleden og plasserte Storm sammen med det der. Så kjørte vi det ned hit til gården, forteller Ingmar Aasen.

Lammet hadde mer ull enn kjøtt på kroppen, men bortsett fra at det ikke veide stort, var det i brukbar form.

— Ikke godt å vite hvordan lammet har klart å overleve. Men det må vel ha oppholdt seg på et sted der snøen har blåst bort, slik at det har kunnet spise lyng og mose, mener Aasen.

Sluppet ved Rosskreppfjorden

Han synes det er rart at det ikke har blitt oppdaget før, siden det er flere hytter i området og ganske stor snøscootertrafikk der.

Eieren av lammet bor i Sandnes i Rogaland. Det ble sluppet på beite ved Rosskreppfjorden for snart ett år siden.

— Heiesjefen der borte sa jeg bare kunne beholde lammet, sier redningsmann Aasen.

— Og nå skal det straks til fjells til en ny beitesesong?

— Ja, jeg skal bare klippe det først, sier Ingmar Aasen – som satser på at lammet denne gangen vil ned til bygda igjen når høsten kommer.