KRISTIANSAND: Saken kommer opp i Kristiansand tingrett i desember, og handler om uttalelsene overingeniør Alf Helgeland kom med etter inspeksjonen på landstedet til Eigil Stray Spetalen i Risør.

Investoren og mangemillionæren ble politianmeldt for sosial dumping, og forholdene de litauiske arbeiderne arbeidet og bodde under ble omtalt i sterke ordelag:

— Dette er noe av det groveste vi har sett når det er satt i system. I nyere tid er dette det nærmeste vi kommer en moderne slaveleir. Her utnyttes mennesker på det groveste. Alle ingrediensene for å kalle dette sosial dumping er til stede. Det er rett og slett trist, sa Helgeland til Agderposten i oktober 2011.

Ble anklaget for å lyve

Uttalelsen ble gjengitt i flere medier, og Spetalen reagerte kraftig på beskrivelsen av lønns— og arbeidsforholdene på landstedet hans.

— Jeg reagerer kraftig på at en offentlig tjenestemann går ut med uriktig informasjon. At han lyver bevisst, sa Spetalen til Nettavisen.

Han er bror til den mer profilerte milliardæren Øystein Stray Spetalen, og kjøpte Gamle Ånon Kittelsens båtbyggeri på Lekerøya i Risør for ti millioner kroner i 2007. Etter tilsyn på byggeplassen i 2010 og 2011 ga Arbeidstilsynet en rekke pålegg, som etter hvert ble etterkommet. Politiet henla imidlertid sin sak.

- Riktig med "sosial dumping"

Spetalens advokat, Ola Haugen, ønsker ikke å svare på hvorfor de nå går til sak med krav om oppreisning som følge av ærekrenkende uttalelser

Til Fædrelandsvennen bekrefter Arve Semb Christophersen, regiondirektør i Arbeidstilsynet Sør- Norge, at det er Alf Helgelands uttalelser til pressen som er grunnlag for søksmålet.

Regiondirektøren ønsker ikke å kommentere de enkelte uttalelsene utover at han stiller seg bak bruken av ordet "sosial dumping".

— Saken dreide seg om sosial dumping slik vi i Arbeidstilsynet bruker begrepet, sier Christophersen til Fædrelandsvennen.

— Hva tenker du om at en av dine ansatte blir saksøkt som privatperson?

— Det hadde vært bedre om stevningen var rettet mot Arbeidstilsynet, sier Christophersen.

Overingeniør Alf Helgeland ønsker ikke selv å kommentere søksmålet. Saken starter 16. desember.