BYKLE: Sogneprest Terje Seilskjær hadde ikke hørt om sauene på kirkegården da Fædrelandsvennen kontaktet han.

— Nei, dette har jeg ikke hørt om, men de skal ikke være der. Hvis dette er et uhell må vi få dem ut. Hvis noen mener at de bør være der, får vi ta en prat om det. Kirkegården er i utgangspunktet ikke noe beiteområde, men sannsynligvis er dette bare et uhell, sier Seilskjær.

Fædrelandsvennen fikk først informasjon om at sauene kunne tilhøre Tor Hallvard Mosdøl som er både kirkeverge og varaordfører.

— Jeg har snakket med folk der oppe nå. Dette er mer en kuriøs sak, som er under kontroll nå. Det har vært litt dårlig gjerding, men det blir ordnet opp i. Sauene skal helt klart ikke være der, det er et problem at de kan ødelegge pynten på gravene. Men jeg har snakket med kirkevergen nå, og avtalen med kommunen og kirkevergen er grei. Alle er enige, det er ikke noe konflikt her, sier Seilskjær.

- Ikke mine sauer

Varaordfører og kirkeverge Tor Halvar Mosdøl (Sp) sier sauene ikke er hans.

— Nei, det er ikke mine sauer, svarer Tor Hallvard Mosdøl.

- Hvor kommer de fra?

— Det må du spørre sauene om.

- Det blir litt vanskelig. Har du noen tanker om hvor de kommer fra?

— Jeg må ringe deg opp igjen.

- Som kirkeverge, synes du det er greit at de går der?

— Jeg må ringe deg opp igjen, sier Mosdøl, før han legger på.

- Vanlig i fjellbygd

Ordfører Jon-Rolf Næss (Ap) kjente heller ikke til hvem sine sauer som var på kirkegården. Men etter noen sjekketelefoner, ringer han opp igjen.

— Sauene er fjernet nå, og det skal etter hvert bygges et gjerde der. Sauene er nok Tor Hallvard sine. Jeg har snakket med varaordføreren, og han sier at de er fjernet. Jeg går ut fra at det er hans sauer, sier Næss.

Ifølge ordføreren er det ikke uvanlig at sauene går løs rundt Bykle sentrum.

— Nå trekker sauene ned fra fjellet, og i ei fjellbygd som Bykle hender det at det er en del løse sauer på denne tida. For meg er ikke dette spesielt. Det eneste som er spesielt, er at de har kommet seg inn på kirkegården. Da må vi bare jage dem ut igjen. Det har vært sauer på kirkegården før, og det kommer til å skje igjen, sier Næss.

Han synes likevel ikke det er greit at sauene beiter mellom gravstøttene.

— De skal ikke være inne i hager eller kirkegårder, det er ikke okei. Men det kan skje, og dette er en vanlig problemstilling i hele utkant-Norge, mener Næss.