I HAVNA: Tror du ikke administrasjonsbygget (det lille) har plassert rett oppå selveste Port Arthur. Foto: Roar Greipsland

— Nei, mi lige det ikkje i det heile tatt. Heilt forferdelig, sier Aage Wilhelmsen på ekte mandalsk vis. Han bor i Kleven, og er oppvokst med Port Arthur på Gismerøya, tusenvis av mil fra tvillinghavnen i Kina, eller det beryktede fengselet i Tasmania for den saks skyld. Aage har mer enn nok med at Port Arthur i nabolaget ble jevnet med jorden, fylt steinmasser på og deretter beleiret av Umoe Mandal for å bygge hurtiggående militærfartøyer.

Var gått lekk

— Hva skjedde egentlig?

— Alt ble jo ødelagt da Gismerøya ble bygget ut til industriområde på 80-tallet. Det var jo galneslig, rett i skjærgården. Men du vet nok ikke hvorfor det het Port Arthur der, just der Umoes administrasjonsbygg senere ble plassert, fortsetter Aage som er kjent lokalhistoriker og forfatter i Mandal.

— Var det kanskje kinesere her før?

— Neida, neida. En kar her i Kleven som het Gustav Kjærulf fortalte at i 1880-årene så kom det inn ei skute som var gått lekk. Port Arthur het seilskuta, og den måtte legge seg der det var grunnest, sånn at den ikke sank ned. Derfor la den seg ved Badeholmen som det het den gang. Det gamle skipsverftet her ute fikk jobben med å demontere den, og alle sa jo at de skulle over på Port Arthur når alt av verdier skulle fjernes. Etter hvert begynte flere og flere å kalle stedet for Port Arthur, og på folkemunne ble det bare kalt det.

— Sånn, nå vet du det, sier Aage.