CEBU: — Hvordan liker du å bo på Filippinene?

— Jeg trives godt. Her er det trivelige mennesker, fin natur og flotte strender, varmt klima og relativt billig. Cebu er en spennende by i økonomisk vekst.

Traff en amerikaner

— Hvorfor havnet du akkurat her?

— Litt tilfeldig. Jeg var på ferie i Cebu og traff en amerikaner som drev et datafirma her nede, der deler av produksjonen var utvikling av iPad applikasjoner. Han hadde interesse for Norge, og vi ble enige om å starte et samarbeidsprosjekt om utvikling av interaktive bøker basert på norske folkeeventyr til iPad. I august i fjor startet vi sammen et amerikansk selskap, Overactive Ink.

Interaktive eventyrbøker

- Hva jobber dere med nå?

— Vi har utgitt et spill, "Trollknuseren - Askeladden og trollene", men hovedproduksjonen vår har vært interaktive eventyrbøker tilrettelagt for barn. I desember lanserte vi "Askeladden som stjal sølvendene til trollet", mens vi i januar lanserte "Askeladden og de gode hjelperne", begge på norsk og engelsk for iPad og iPhone. Nå jobber vi med å få eventyrene oversatt til flere språk.

— Hvordan er markedet?

— Det er et tøft marked. Du må ha et produkt med høy kvalitet og drive aktiv markedsføring.

— Hva er din bakgrunn?

— Jeg studerte tre år ved sivilingeniørprogrammet for teknisk fysikk ved NTNU og ett år ved UC Berkeley i California. Jeg tok et par kurs i programmering i studietiden, men er for det meste selvlært innen IT. Jeg drev med webutvikling frem til jeg begynte med applikasjonsutvikling her på Cebu.

Reiser mye rundt

— Og fritidssysler?

— Jeg er veldig glad i å reise, så det blir mange helgeturer til andre steder i Filippinene. Ellers er jeg glad i båtturer, øyhopping, motorsykkelturer og å besøke strendene i nærheten av Cebu.

— Noen kulturforskjeller?

— Ting er mer avslappet her. Det å komme på tiden, er ikke så viktig som i Norge. Men familien er viktig. Folk tar vare på hverandre. Det er ikke offentlig hjelp slik som i Norge. Folk er generelt veldig hyggelige, høflige og sosiale.

— Kommer du til å flytte tilbake til Kristiansand?

— Jeg trives godt i Kristiansand, særlig på sommeren. Det kan godt være at jeg flytter hjemover etter hvert.