MANDAL: 1. påskedag skulle dykkeransvarlig ved Tregde Feriesenter fylle opp et sett med luftflasker. Det gikk fryktelig galt.

— Da jeg skulle stenge igjen kranen og koble fra fylleslangen kom det et blaff og alt ble helt hvitt. Jeg kom ikke til meg selv igjen før jeg lå på utsiden, forteller Espen Maberg til Fædrelandsvennen.

Ødela hånda

En ventil hadde blåst av luftflasken og gått tvers gjennom taket og etterlatt seg et stort hull. Espen Maberg er glad for at han ikke fikk større skader.

— Den høyre hånda mi er ødelagt med brudd og flenger etter ventilen. Trykkbølgen gjorde at jeg mistet hørselen på det høye øret. Det bare suser, forteller Espen Maberg, som nå er sykemeldt.Han mener at det var flaks at han stod i senteret fra trykkbølgen, og at det ikke var andre mennesker i nærheten.

— Det gjorde at jeg ble kastet rett gjennom døren. Hadde døren vært lukket, hadde hele bua gått i lufta, mener Maberg.

Han har dykket i 31 år, hatt over 5000 dykk og har også jobbet mye med trykksatt utstyr.

Ikke opplevd lignende

— Trykket etter eksplosjonen tilsvarer to kilo TNT. Vanligvis dør man dersom man utsettes for trykk tilsvarende en halv kilo TNT, forteller dykkeren.

Han har ikke opplevd noe lignende før.

— Det er skrevet mye om slike uhell i ulike dykkermagasiner, så det er ikke uvanlig, forteller Espen Maberg.

Det er en dansk dykker som eier lufttanken som eksploderte. Selve tanken var gammel, men med en ny kran i feil dimensjon.

— Dansken kjøpte flasken i Danmark, og flasken var da trykktestet og godkjent. Det er den forrige eieren som må ha gjort en dårlig jobb, mener Maberg.

Mørbanket

Han mener at det er flaks at tanken ikke har eksplodert før.

Jeg skulle egentlig vært død og begravd- Det er bare flaks at den ikke eksploderte mens noen brukte den, eller at jeg ikke stod lent over den da den eksploderte, sier Espen Maberg.

I dag føler han seg kraftig mørbanket.

— Jeg skulle egentlig vært død og begravd, men heldigvis gikk det godt denne gangen, sier Maberg.

Den dramatiske hendelsen har ikke skremt han vekk fra dykkerlivet.

— Så fort bruddet har grodd, skal jeg ut i vannet igjen. Det er en livsstil, sier Espen Maberg.