SONGDALEN: I Songdalselva ligger et skjult norgeskart, en miniatyr av vårt langstrakte land. En gang en yndet destinasjon for bading og klesvask, i dag et tilgrodd område benyttet av mindretallet.

— Denne halvøya heter faktisk Norge på grunn av formen, navnet har blitt brukt i et par generasjoner, sier Torstein Tjomsland.

NORGE I DAG: Til høyre ser du Norge; nesete som en gang var en oase for badeglade barn og klesvaskende mødre i Songdalen. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

Kjent badeplassPå oppdrag fra Greipstad Historielag, samler songdølen inn kjente og ukjente navn langs den svingete elva i Songdalen. Norge er det eneste navnet han finner på nevnte plass, men på folkemunne kunne også "Syden" beskrive den fine sandstranden i gamle dager.

— For 50 år tilbake fantes det nesten ikke trær her, dette var en kjent badeplass. Gårdene hadde også sine faste plasser her hvor de vasket klær. Det er ikke mulig å få området tilbake slik det var, med mindre kommunen leier beitende sauer de kan slippe ut langs vannkanten, sier Tjomsland.

Byttet side

Fra før å ligge mot Lysgård-siden, er neset nå tilknyttet Rismyrsiden. Dette skjedde rundt 1980, da det ble gjort gravearbeid for å rette ut elva. Dette skulle hindre utras og gi mer kontroll over flom.

— Jeg vet ikke om det har hjulpet, sier Tjomsland, før han forteller om den siste storflommen i nyere tid.- I 1976 fløyt bilene på Lysgård av veien og ut på jordene. Folk padlet i kano til postkassen, minnes han.

Staselig til hest

Bruken av Norge er nå mest å finne i minneboken.

— At vaskemaskinen kom, avsluttet for mange forholdet til elva. Folk ble mer mobile, og dro andre steder for å bade.

Det er fremdeles mulig å bade i Songdalselva, og midt i tilfeldighetene møter vi en av de få som fortsatt gjør det. Staselig til hest rir Rune Johannessen forbi på hesten Angel.

— Jeg bor like ved, og bruker Norge og elva til bading, fisking og turer med unger og hest. Det er fint bo så nært Norge, smiler den ridende songdølen.