KRISTIANSAND: — Sykehusets kvalitetsråd vurderer denne hendelsen som alvorlig, bekrefter fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus overfor Fædrelandsvennen.

I et internt notat fra sykehuset Fædrelandsvennen har fått tilgang til, står følgende: "En alvorlig hendelse, der forkortelser av diagnosebeskrivelse ble misoppfattet, slik at pasienten med pågående hjerneslag ble operert."

Annen behandling

— Haddeforkortelsen blitt riktig oppfattet, hadde etter all sannsynlighet pasienten fått annen behandling, skriver Engstrand i en mail.

Det fremgår av notatet at operasjon ikke var optimal behandling og at trombolyse ville vært et alternativ. Det innebærer å gi en medisin som kan løse opp blodproppen som er årsaken til hjerneslaget, i følge prosedyrene til Norsk nevrologisk forening. Medisinen må gis så snart som mulig etter at man har fått et hjerneslag – og senest innen 4,5 timer – for å ha effekt.

Erstatningssak

Engstrand opplyser at pasienten kan ha blitt skadet av feilbehandlingen. Sykehuset har orientert fylkesmannen i Vest-Agder, som vurderer å iverksette tilsyn etter hendelsen. Norsk pasientskadeerstatning er også varslet for å avgjøre om dette blir en erstatningssak.

Sykehuset har brakt saken inn for Overordnet kvalitets- og pasientsikkerhetsutvalg, som konkluderer med at bruken av forkortelser skal tas opp bredt i hele sykehuset, slik at denne typen misforståelser ikke skjer igjen.

Risiko

— Hvor ofte utgjør forkortelser et problem for pasientsikkerheten?

— Det vil generelt kunne være en risiko med forkortelse, men det er sjelden at det fører til alvorlige hendelser. Det vil nesten alltid være andre måter å kommunisere på parallelt, skriver Engstrand.

— Hva slags forkortelser lager oftest problemer?

— Det er en risiko når forkortelser ikke er standardiserte eller i vanlig bruk. Bruken av forkortelser som ikke er standard,vil nå bli innskjerpet i sykehuset, avslutter fagdirektøren.