KRISTIANSAND: — Selv om den tiltalte har erkjent straffskyld, husket han ikke noe fra drapstidspunktet. Men han forstår det må være han som er gjerningsmannen. Men, det blir en drakamp om straffeutmålingen.

Det sier advokat Sveinung Søndervik Johnsen, forsvarer for den nå 22 år gamle mannen fra Mandal som er tiltalt for forsettlig drap på Dalibor Bosic (23).

Normalstraffen

Normalstraffen for et drap er etter domspraksis fra Høyesterett cirka 12 år.

Påtalemyndigheten kommer trolig til å argumentere med at det er skjerpende omstendigheter i saken, mens forsvareren vil hevde at avdøde kan ha vært provokatorisk i forkant av drapet, noe som åpner for å gå under normalstraffen.

Tiltalte har også erkjent forholdet, og det mener forsvareren skal gi strafferabatt.

Det var sterke følelser i Kristiansand tingrett onsdag under straffesaken. Da førstestatsadvokat Dennis Danielsen i sitt innledningsforedrag leste opp fra obduksjonsrapporten, brøt avdødes mor sammen i retten, og ble ført ut av rettslokalet.

Den tiltalte var sterkt berørt da kriminaltekniker Bernt Mushom fortalte om de undersøkelser som var gjort på åstedet. Han gjemte ansiktet i hendene, og felte tårer.

Et vitne, som var venninne både med avdøde og tiltalte, fortalte gråtkvalt om det hun observerte i leiligheten i Mandal julikvelden i fjor. Denne forklaringen preget også tiltalte.

Krangling og slåssing

— Jeg hørte avdøde sa at det er noe skarpt her..... det er noen som stikker, sa den 21 år gamle kvinnen.

Hun fortalte at det hadde vært krangling og knuffing, og at det var en kamerat av tiltalte som først hadde lagt avdøde ned på gulvet i leiligheten før tiltalte kom og brukte kniv mot avdøde.

Den tiltalte har fra politiet ankom leiligheten i Mandal sentrum drapsnatta fram til sin forklaring i retten i går, fortalt at han var redd avdøde. Flere ganger var han blitt truet og utsatt for vold, senest drapskvelden.

Det var tiltalte selv som ringte både etter ambulanse og til politiet etter knivstikkingen. Han erkjente å ha stukket til politiet på åstedet, men har i senere avhør og i retten fortalt at han ikke kan huske det som skjedde rundt drapstidspunktet.

— Jeg har ingen forklaring på hvorfor jeg ikke husker de detaljene i ettertid, sa den tiltalte lavmælt på spørsmål fra aktor.

Knuste vinduer

Den tiltalte fortalte i retten at han var oppgitt over fornærmede som hadde knust to vindusruter i leiligheten hans drapskvelden, skadet et fjernsynsapparat og oppført seg truende. Tiltalte hevdet i retten at avdøde også hadde stjålet gjenstander fra ham.

Det var mange ungdommer til stede i leiligheten til tiltalte både på et vorspiel og et nachspiel. Flere av disse fortalte om en heftig krangling som utløste slåsskamp mellom tiltalte, en kamerat og avdøde.

Fornærmede døde i leiligheten av de skadene han pådro seg. Han hadde en rekke knivstikk i brystet og i buken. Den tiltalte påviste selv kniven som var brukt da politiet kom til leiligheten. I retten kunne han ikke huske detaljer fra selve drapshandlingen.