KRISTIANSAND: — Erfaring fra andre kommuner viser at cirka 15 prosent av menneskene på arbeidsavklaringspenger, vil gå over på sosialhjelp. Resten går ut i jobb eller over på uføretrygd. Vi jobber nå hardt med å avklare alle de 1200, sier leder for Nav Kristiansand, Elisabeth Engemyr til Fædrelandsvennen.

Ventet i over tre år

I følge Engemyr har Nav til nå hatt avklaringssamtaler med litt over halvparten av de 1200. — Hva med resten?

— Cirka 500 har vi ikke snakket med ennå?

På over tre, snart fire, år ?

— Ja, vi har ikke hatt kontakt med dem i denne perioden, svarte Engemyr torsdag formiddag.

Torsdag ettermiddag ringer hun og presiserer:

— Jeg beklager dypt. Vi har snakket med de fleste. Men vi har ikke greid å lage en aktivitetsplan for dem. Vi har altså 1200. 700 har en avklaringsplan, men vi vet ikke om de kommer i arbeid, blir uføre eller annet ennå. De siste 500 har vi ikke en plan for. Sånn er det, sier hun.

— Hva tenker du om det, Engemyr?

- Det er dumt

— Jeg kan bare si at Nav-kontoret her i byen er 2,5 år gammelt og at vi nå jobber hardt for å løse denne utfordringen. Det er dumt at ikke mer er gjort før. Vi har orientert helse- og sosialstyret i Kristiansand om problemstillingene, sier Engemyr.

Helse og sosialstyret i borgerlige Kristiansand ledes av Fremskrittspartiets Tor S. Utsogn. Han har så langt ikke svart på våre henvendelser på telefon.

Arbeidsavklaringspenger ble innført som ordning i 2010. En rekke mennesker som la an til uføretrygd, ble plassert i ordningen som også erstattet attføring og rehabiliteringspenger. Arbeidsavklaringspenger gis i inntil fire år. Mars neste år er fire år gått.

I Vest-Agder er det totalt cirka 2000 personer på arbeidsavklaringspenger. Nasjonalt er det 68.200 personer. Hvis ikke personene har fått jobb eller uførepensjon før mars, venter sosialhjelp.

Bystyresak.

SVs bystyrerepresentant Harald Hageland er bekymret og frykter kraftig vekst i sosialhjelpsutbetalingene. Han sendte tirsdag en interpellasjon til ordfører Arvid Grundekjøn der han vil ha svar i bystyret på beredskapen rundt denne saken i kommunen.

— Mitt hovedanliggende var sosialhjelpsøkningen som kommer. Jeg mener byen ikke er forberedt på den. SV har lenge etterlyst et fond, for vi vet sosialhjelp øker i perioder. Men når jeg nå hører om alle sakene som ikke er ferdigbehandlet, øker alvoret. Hensikten med arbeidsavklaring, var jo nettopp oppfølging. Da må det være oppfølging, sier Hageland, som mener noe må gjøres.

— SV har sittet i regjeringen som styrer Nav, i åtte år?

— Men dette har ikke vi ansvar for, SV er ikke alene i regjeringen. Vi var ikke enig i Nav, det var Høyre og KrFs initiativ, svarer Hageland, som mener folk må få stå lenger på arbeidsavklaringspenger enn fristen, når det er Nav som svikter.

- Burde meldt fra

Aps Kari Henriksen mener det er Nav lokalt som må kritiseres.

— At nesten 500 ikke har fått plan, er rett og slett for dårlig. Dette burde vært meldt oppover i systemet, slik at det kunne blitt gitt ressurser. Sånn kan vi ikke ha det, sier hun.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) sier han skal svare Hageland i bystyret, utover det vil han ikke kommentere saken før han har satt seg bedre inn i den.