LYNGDAL: Alt har ikke gått helt etter planen for Frp i Vest-Agder i denne valgkampen. På meningsmålingene tar Høyre den ene av deres to stortingsrepresentanter, og tirsdag måtte nestleder Per Sandberg avlyse sin planlagte turne i Vest-Agder.

— Du får ikke mange velgere ved å stå her, sier Sigbjørn Utland fra Lyngdals Avis, en av de som tirsdag møtte opp på et heller folketomt torg i Lyngdal.

— I dette valget teller hver eneste stemme! Om vi bare får delt ut to pølser, så er det verdt å være her, svarer stortingsrepresentant Åse Michaelsen.

Tett

FRP-LAND: Da nestleder Per Sandberg meldte avbud, ble det nokså folketomt ved Frps valgstand i Lyngdal sentrum. Åse Michaelsen (nærmest) serverer pølse til Odd Vinsland (bak til høyre) som har tenkt å stemme Høyre. Kjell Ivar Larsen (ved siden av) står på andre plass på Frps liste og prøver å få Vinsland til å forandre mening. Sigbjørn Utland fra Lyngdals Avis (til venstre) gjør seg klar til videointervju. Foto: Kjetil Reite

Da Åse Michaelsen selv kom inn på Stortinget i 2005, var det takket være noen hundre ekstra stemmer. Men denne gangen har Høyre solid forsprang.— Hvordan har de klart det?

— Ved å ikke gjøre noe som helst. Hvis du ser på de sakene Høyre har fremmet i Stortinget, er det mye "bør" og "vurdere". De har sittet stille i båten. Men Høyre og Frp har samarbeidet om mange saker også, sier Michaelsen som kan bli alene fra Vest-Agder Frp på Stortinget til høsten.

— Høyre har nok lånt noen av våre velgere. Men så langt ut i valgkampen har jeg inntrykk av at mange er på vei tilbake, sier Kjell Ivar Larsen.

Risiko

Frp har ved tidligere valg hatt stor suksess i å kapre velgere fra andre partier som har stått sterkt på Sørlandet.

— Da Anders Langes Parti ble etablert, tok Frp først de konservative stemmene fra Høyre. I nyere tid har de tatt de konservative stemmene blant de kristne, sier Dag Ingvar Jakobsen, professor i statsvitenskap ved UiA.

Åse Michaelsen tror mange velgere nå synes Høyre virker tryggere enn Frp.

— Det er kanskje slik at folk synes at Høyres politikk høres så tilforlatelig ut, og at det ikke høres så farlig ut. Da må vi inn og forklare at vi har jobbet i mange år for å utforme vår politikk og at den er velfundert. Statistisk sentralbyrå har sagt at vår økonomiske politikk er ansvarlig, sier hun.

Like

BRA KAR: Åse Merethe Rafoss, mener Frps andrekandidat Kjell Ivar Larsen (th) har gode personlige egenskaper. Men siden hun er gift med en Ap-politiker, tviler hun på at hun vil gi noen stemme til sin tidligere skolekamerat fra Feda. Uansett politisk syn, har det blitt bra folk av dem begge, mener Mary Hellestøl. Foto: Kjetil Reite

Lister er ifølge Kjell Ivar Larsen et svært viktig område for Frp. Her blir partiet nødt til å få tilbake velgere de har mistet.— Folk får ikke Frp-politikk med Høyre. Arbeiderpartiet og Høyre har veldig lik politikk på mange områder, og i mange saker befinner de seg i sentrum begge to, sier Åse Michaelsen

Høyres førstekandidat, Ingunn Foss fra Lyngdal, kommer også til å ta en stor del av stemmene i Lister. Hun er ikke så interessert i å snakke om kampen mellom Høyre og Frp.

— Jeg prater ikke så mye om Frp når jeg driver valgkamp. Det jeg oppdager når vi driver valgkamp, er at det er stor tilslutning til de sakene vi fronter: Det er skole, vei, helse og skattelette, sier Foss.

Frp kommer i valgkampen til å kjøre hardt på at de vil ha firefelts vei mellom Kristiansand og Stavanger på ti år. Det er mer enn Ingunn Foss kan love.

— Vi har lovet at innen ti år skal firefelts vei mellom Kristiansand og Lyngdal stå ferdig. Det er en vei alle vil ha, og så er det vårt mål å få ned gjennomføringstiden. Jeg gleder meg over at det er fremdrift på veien og at dette er noe som blir prioritert av nesten hele regionen, sier Foss.