ARENDAL: — Dette kan være farlig, spesielt når det har skjedd i mørket og når de som har blitt kastet i vannet har problemer med å komme seg på land igjen. Jeg vil kalle det en ganske risky lek, sier operasjonsleder Ingrid Mæhre i Agder politidistrikt.

I løpet av natten har det kommet inn flere meldinger om russ som har kastet yngre elever på sjøen. Flere har hatt problemer med å komme på land igjen, og vurderer å anmelde hendelsen.

— Arendalsrussen får knute for å kaste medelever i første klasse på sjøen. Ungdommene som har blitt kastet utpå er 16-17 år gamle. Det er jo fortsatt kaldt i vannet, og nedkjøling skjer ganske fort. Hvis de som blir kastet på sjøen i tillegg må kave for å komme i land, skjer nedkjølingen enda raskere, sier Mæhre.

Kastet på dypt vann

Hun oppfordrer russen til å tenke seg om.

— Jeg skjønner at dette er tenkt som uskyldig moro, men russen har kanskje ikke tenkt helt over konsekvensene en slik knuteregel kan få. Jeg har ikke veldig sansen for dette, og mener russestyret i Arendal bør vurdere å fjerne denne knuteregelen. Nå til dags har jo heller ikke russen noen garanti for at dem de kaster i vannet kan svømme, påpeker hun.

- Hvordan har elevene som har ringt dere opplevd å bli kastet på vannet?

— Noen av dem vi har snakket med har vært redde og følt ubehag. Noen av dem har vært utsatt for dette flere ganger. I alle fall en av de vi snakket med ble kastet på dypt vann, forteller Mæhre.

Hun har ikke oversikt over hvor mange elever som er kastet på sjøen, men sier politiet har hatt kontakt med flere av dem. Russen kaster elevene i vannet både på dagtid og kveldstid, ifølge politiets logg.

- Sjokkert

Helene Grastveit, leder av russestyret på Arendal videregående skole, ble sjokkert da hun fikk nyheten mandag morgen.

— Dette er ikke en knute, men en slags tradisjon. Nesten alle russ her har opplevd å bli kastet på sjøen av andre russ når de har vært yngre. Men det betyr ikke at det er akseptabelt, sier Grastveit.

Politiet har vært på besøk i alle klassene på Arendal videregående skole og forklart alvorligheten av hendelsen. Men verken de, skoleledelsen eller russestyret vet hvem som kastet ungdommene på sjøen natt til mandag.

— Vi vet ikke om det gjelder russ på Arendal videregående skole. Men det er uansett en kjip start på russefeiringen. Vi prøver ikke å lage kvalme, og jeg håper de som har gjort dette legger seg flate, sier Grastveit.