AGDER: Utrykningspolitiet (UP) har skrevet en rapport om hvilke 100 veier de har øverst på sin interne prioriteringsliste for 2013. I oversikten går det også fram hvilke veier som prioriteres i Agder. UP-sjef i Agder, Øystein Krogstad, påpeker at det spesielt er to strekninger som utmerker seg.

— Det er utvilsomt E18 mellom Arendal og Tvedestrand, og så er det strekningen mellom Kristiansand og Søgne og bortover til Lindesnes. Det er på disse strekningene at vi ser de styggeste ulykkene, og der vil vi være tungt inne, understreker Krogstad.

Flere kontroller i uka

Han sier de planlegger å ha flere kontroller i uken på disse veiene. Listen over hvilke veier up i Agder skal prioritere i år ser du i egen faktaboks på høyre side.

— Å si at bilistene vil treffe på oss hver dag på disse strekningene, er nok en liten overdrivelse, men det er ikke langt unna. Nå begynner vi med flere kontroller i uka fram mot sommeren, og så blir det en ytterligere opptrapping om sommeren. Da øker trafikken, og da er det ekstra viktig at vi er ute. Hensikten med vår tilstedeværelse er at vi skal bidra til å dempe råkjøringen, sier Krogstad.

Antall drepte i trafikken har gått kraftig ned de siste årene. I 2008 ble 255 personer drept i trafikken i Norge. I 2012 hadde dette sunket til 148, det laveste tallet siden 1950. Det har vært en gradvis forbedring år etter år, helt siden 2008, melder db.no. Krogstad sier de også merker forbedringer på veiene i Agder og Rogaland.

Positiv utvikling

— Vi ser en gledelig utvikling, og jeg tror vi kan slå fast at folk kjører mindre aggressivt. Det er mindre råkjøring og vi beslaglegger færre førerkort. I løpet av første kvartal i år hadde vi beslaglagt 98 førerkort i Agder og Rogaland, i fjor var tilsvarende tall 131. Så vi snakker om en klar forbedring, forklarer han.

— Hva er årsaken til reduksjonen i antall førerkortbeslag?

— Jeg tror det er en kombinasjon av flere ting. Både veiene og bilene er blitt bedre. I tillegg bidrar både Vegvesenet og Trygg Trafikk, og UPs tilstedeværelse ute på veiene er også en viktig faktor. Det svir skikkelig å bli fratatt lappen, det kan både gå utover jobben og føre til at mange får det kronglete rent logistikkmessig.

Økning om våren

Tross reduksjonen i antall førerkortbeslag, er det fortsatt mange som kjører for fort.

— Vi beslagla fem førerkort i Agder forrige helg fra unge bilister. Fem i løpet av en helg er mye. Det er liksom noe som begynner å rykke når våren kommer, da er det mange som gleder seg til å ut på bare veier for å kjøre fort. Målet vårt er å få dem til å kjøre forsiktig, og de møter garantert på oss på flere strekninger, lover Krogstad.