BRØT INN: Politiet måtte rykke ut til Elvegata. Russ fra Tangen var i eggkrig med såkalte "antiruss" fra Kvadraturen. Foto: Kjetil Nygaard
EGG: To kvartaler av Elvegata ble tilgriset av egg mandag og tirsdag. Foto: Kjetil Nygaard
SØPPEL: Med jevne mellomrom ligger tomme eggekartonger. Foto: Kjetil Nygaard
SMÅREDD: For å unngå russen har Christina Hjort de siste dagene har kjøpt lunsj tidligere enn vanlig. Foto: Kjetil Nygaard

KRISTIANSAND: – Jeg sto ved skoleinngangen og så russen gikk oppover. Vi hadde ikke sjanse til å stoppe det, så vi holdt oss rolig, sier Trond Sjåstad, forebygger i elevtjenesten på Tangen videregående skole.

Rester av egg og kartonger i to kvartaler i Elvegata, fra Snadderkiosken til Dronningens gate, vitner om at det har vært russ på ferde.

– Elever fra Kvadraturen møtte våre elever i Elvegata. De kastet egg på våre elever, og det tok helt av. Før var det bare vann, men nå er det egg, sier Sjåstad.

Mandag skal akkurat det samme ha skjedd. Da måtte Sjåstad og seks kolleger stille seg rundt Tangen videregående skole for å stoppe russ fra Kvadraturen.

– Skolens reglement sier at kun elever og ansatte har tilgang til skolebygningen. Vi vil ikke ha russekrigen inn på skolens område, sier han.

Gamle damer gjemte seg

I Elvegata ligger Wright trafikkskole. Kundekonsulent Christina Hjort fikk panoramautsikt til russekrigen.

– I langfrimandag var det en voldsom eggkrig mellom russen her. Da måtte vi hyre inn en vindusvasker. Nå er det akkurat like ille igjen, forteller Hjort, som denne gangen må vaske vinduene selv.

OPPGITT: Trafikklærer Jan Tore Åsheim og kundekonsulent Christina Hjort synes ikke noe om eggkastingen. Foto: Kjetil Nygaard

Hun så russ som løp ut i veien foran biler og kastet egg på hverandre.– Cirka femti russ var involvert. Det har bygget seg opp over tid utenfor her. De siste dagene har jeg kjøpt lunsj ekstra tidlig for å unngå russen. De kommer hit i langfri, sier Hjort.

Hun forteller at en bil måtte bråbremse for å unngå å kjøre på en russ i går. Hjort forstår at russen skal ha det gøy, men synes det har gått for langt. Hun prøvde selv å si ifra at nok var nok.

– Mens russen holdt på sto flere folk, blant annet gamle damer og gjemte seg. Man blir jo litt redd. Det ljomet i vinduene når eggene traff. Jeg trodde de skulle knuse, forteller Hjort.

Antiruss

Russepresident Tina Bisseth på Kvadraturen skolesenter satt selv i et møte med rektor på skolen da "eggkrigen" oppsto.

– Det gjorde også de aller fleste av mine medruss. Tangen-russ kom først hit med egg, men det ble ikke noe ut av det. Da oppsøkte ei gruppering som kaller seg "antiruss" Tangen og startet eggkrig i Elvegata, sier Bisseth.

EGG: To kvartaler av Elvegata ble tilgriset av egg mandag og tirsdag. Foto: Kjetil Nygaard

Antiruss er ifølge henne en gjeng med Kvadraturen-elever som ikke er russ i år.– Det ble helt vilt der nede. Hardkokte egg ble kastet, og en elev fra vår skole fikk brillene knust og kutt under øyet, forteller Bisseth.

Etter russekrigen ble hun kontaktet av en hissig bileier som fikk bilen skadet av egg, men fikk løst situasjonen selv.

– Vi beklager

Ivor Andrè Murtic er russepresident på Tangen videregående skole. Han bekrefter at krigen sto mellom russ fra Tangen og elever fra Kvadraturen.

– Jeg så kun èn russ fra Kvadraturen. Resten var "antiruss". Det begynte som uskyldig moro, men gikk over styr, sier Murtic.

Han beklager griseriet ovenfor bilister, forbipasserende og butikkene i området.

– Det skal ikke skje igjen. Vi skal holde oss på vår skole. Nå har vi hatt ei heftig utblåsning og trenger ikke mer, sier russepresidenten.

Satt skillelinje

Innsatsleder i politiet, Øyvind Hægeland, var på stedet for å roe ned russen.

– Vi har ikke helt oversikt, men det er nok den tradisjonelle eggkastingen mellom skolene Tangen og Kvadraturen. Det er nok ei gruppe ikke-russ som også har vært involvert. Eldre damer ble skremt og biler ble truffet, sier Hægeland.

SØPPEL: Med jevne mellomrom ligger tomme eggekartonger. Foto: Kjetil Nygaard

Han synes ikke noe om at russen tar et sånt oppgjør midt i Elvegata.– Jeg er ikke begeistret for at de gjør slikt i det offentlige rom. Derfor har de fått klar beskjed om ikke å oppsøke hverandre, og at de vil få pålegg om det skjer. Men det blir helt sikkert mer av dette uansett, sier innsatslederen.

Politiet har satt ei grense for hvor russen kan bevege seg.

– Skillelinjen er satt med Dronningen gate. Partene har ikke lenger lov til å krysse denne linjen i, under eller etter skoletid kledd i russetøy, opplyser operasjonsleder Børge Steinsland.

Tas på alvor

Knut Aasen, rektor på Kvadraturen skolesenter, bekrefter at han satt i møte med russen da dette skjedde.

– Men andre elever fra vår skole var involvert. Den såkalte "antirussen" er vanskelig å få tak på. Dette er en helt ny situasjon, sier Aasen.

Rektor på Tangen videregående skole, Eva Berg, synes ikke noe om eggkrigen.

– Jeg har bedt dem om å gå ut og rydde opp etter seg, og det skal de gjøre, sier Berg.