KRISTIANSAND: – Dette er kjempegøy. Vi visste at vi hadde et godt produkt og tenkte vi ville bli nominert i toppen. Men vi hadde ikke trodd at vi skulle få to priser, sier Jakob Kolstad (18).

Han er en av vg2-elevene på industriteknologi ved Kvadraturen videregående skole som med bedriften Vargs UB gikk til topps under NM for ungdomsbedrifter på Lillestrøm fredag.

Funksjonelt sykkelstativ

Produktet deres er et funksjonelt sykkelstativ i sterke farger.

– I moderne byer i dag er det ikke godt nok å ha kjedelige, tradisjonelle sykkelstativ med grå farger. Vi ønsket å lage noe som er fint for øyet å se på, sier lærer Sven-Ove Evensen.

GLAD GJENG: Vegard Van Thorsland (f.v), Sigmund Andresen, Karim Mohammadi, Robin Foss Lindland og Jakob Kolstad. Foto: Ungt Entreprenørskap

Vargs UB ble tildelt førsteplass i kategorien «Beste yrkesfaglige bedrift» og tredjeplass i kategorien «Beste utstilling».

– Vi ble helt overveldet. Det er over all forventning. At vi som bonus skulle vinne tredjeplass for beste utstilling var kjempegøy, sier Evensen.

Bedriften ble startet på senhøsten 2012. Det er 15 elever i bedriften, ikke bare de fem som fikk være med til NM i Lillestrøm.

– Alle har gjort en god innsats for at vi skulle lykkes med dette, understreker læreren.

– Fint for øyet

Etter at designet var ferdig har de brukt tiden til å produsere stativer som nå er klare for salg. Prisen er satt til 2000 kroner per stativ.

– Vi har 15 stativer som er klare. Vi har vært i kontakt med Fylkeskommunen, skoler og andre som dette kan være aktuelt for. Ellers tar vi kontakt bed bedrifter som måtte være interessert, sier Evensen.

Produktet fremmer en miljøvennlig livsstil og flere positive sider trekkes fram med designet:

– Stativet opptar liten plass, man kan gå rundt det og det har moderne design.

– Veldig stolte

I NM konkurrerer ungdomsbedriftene i 17 ulike kategorier og det er totalt 83 bedrifter som deltar. Vinneren skal representere Norge i EM i London i sommer.

Daglig leder i Ungt Entreprenørskap i Agder, Kathrine Gregersen, er imponert over kristiansandselevenes prisfangst:

– Dette er utrolig gøy. Læreren som driver ungdomsbedriften var med i NM for første gang i år, og så vinner de to priser. Vi er veldig stolte, sier hun til Fædrelandsvennen.

Elevene håper at stativet vil bli godt mottatt på markedet.

– Nå håper vi at noen kjøper ideen og at dette vil selge godt, sier elev Jakob Kolstad.

Juryens begrunnelse

Her er juryens begrunnelse for førsteplassen i kategorien «Beste yrkesfaglige bedrift»

«Produktet dekker et behov i samfunnet. Dette er et høykvalitetsprodukt, godt gjennomarbeidet og har produktfordeler i forhold til eksisterende løsninger. Bedriften representerer fagstolthet og innovativt design. Produktet og fagkompetansen ble presentert på en overbevisende og entusiastisk måte. Løsningen vil berike bymiljøet».

Juryen begrunner tredjeplassen i kategorien «Beste utstilling» på følgende måte:

«Tredjeplassen i klassen for beste utstilling går til et kunnskapsrikt og entusiastisk salg av et produkt med god design som både er praktisk og forskjønner bybildet. Produktet står i sentrum i utstillingen og brosjyren er kreativt presentert og bygger på designen i selve produktet».

UEs hjemmesider kan du se den fullstendige oversikten over vinnerne i NM.