IVELAND: — Rett og slett lureri. Ordføreren gikk til valg på at vi skulle få ny skole. Kommunestyret vedtok ny skole, sier Inge Johnsen som sammen med Sandra Pedersen trommet sammen over 30 bygdefolk på Skaiå onsdag ettermiddag.

- Rasering

— Vi vil ha et levende Iveland, ikke bare liv på Birketveit rundt kommunehuset. En rasert skolestruktur gir ikke en bedre skole for våre barn, og Skaiå trenger skole hvis vi skal få utbygging og vekst, sier aksjonsleder Sandra Pedersen.

For tre år siden ble elevene fra Skaiå flyttet til Birketveit under løfte om ny 1-5 skole i år. I fjor kom ny skolestrukturplan, også den med løfte om ny skole på Skaiå. I budsjettet i fjor vedtok kommunestyret ny skole på Skaiå i 2014, men sa samtidig at skolen måtte vurderes opp mot økonomien.

Rådmann Sten Reisænen og ordfører Gro-Anita Mykjåland så på tallene i går ettermiddag. Det skal kuttes kraftig i Iveland kommune neste år. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Ingen er lurt. En ny, økonomisk virkelighet må få følger. Jeg vil heller unngå eiendomsskatt enn bygge ny skole på Skaiå, sier ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp), som tror det blir en tøff politisk høst, med mye uenighet.De fleste partier er splittet i skole-saken.

- Men du gikk til valg på denne skolen?

— Ja, men vi sa at vi "ønsket å jobbe for" skoleutbygging. Det har vi gjort, men nå er det ikke penger til den. Vi har ikke brutt løfter, svarer ordføreren.

Moped og Polen

Iveland når ikke målet om 1500 innbyggere i løpet av neste år. Tallet ser heller ut til å havne under 1300. Dermed forsvinner betydelige statlige tilskudd. Samtidig reduseres kraft- og skatteinntekter til Iveland.

— Vi må kutte tøft i drift, faktisk 3,4 millioner av et budsjett på drøyt 100 millioner, for å ha råd til omstilling og investeringer i eldreomsorgen, sier rådmann Sten Reisænen.

Han foreslår for eksempel:

Femte, sjette og syvende klasse flyttes fra Vatnestrøm til Birketveit fra høsten 2014. Vatnestrøm skole til 25 millioner kroner sto ferdig i høst.

- Feilinvestering?

— Nei, vi bygget også barnehage. Om noen år øker elevtallet på Vatnestrøm, men inntil videre bør vi spare penger ved å overføre noen klasser til Birketveit, svarer rådmannen.

For ungdommen vil det også svi at han kutter kommunale midler til mopedopplæring og kommunal støtte til Polen-tur for tiendeklassingene.

Eiendomsskatt

Kutt i støtten til vedlikehold av private og offentlige veier skal også utredes.

— I helsesektoren må vi kutte det som ikke er lovpålagt, som ergoterapi og en del folkehelsetiltak, sier rådmannen, som samtidig foreslår eiendomskatt på to millioner kroner fra 2015. — Politikerne må avgjøre om vi skal bruke penger på å taksere alle eiendommene, eller om vi skal bruke likningstakst, sier rådmannen.

— Jeg skal gjøre alt for å unngå denne skatten, sier ordføreren.

Tross hardere tider, ligger satsingen på Åkle-utbyggingen og sentrumsutvikling ligger fast.

— Der kan vi ikke kutte. Sterkt sentrum er avgjørende for fremtiden, sier ordføreren.

På Skaiå står over 30 mennesker og mener lokalpolitikerne ikke lenger er til å stole på.