Politiførstebetjent Øystein Jørgensen. Foto: Martine Haug Nysether
Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen. Foto: Kjartan Bjelland

Kristiansand: Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon sier at utviklingen det siste halvannet år har gått i en sterkt negativ retning.

— Vi går ikke av veien for å betegne det som skjer i det kriminelle miljø, og oppgjøret mellom de som er i dette miljøet, som ren tortur og rendyrkede mafiametoder som bare er kjent fra andre sammenhenger i andre land, sier Eriksen.

I en rekke saker er mange personer dømt for å ha kidnappet andre, skutt de som har vært utsatt for frihetsberøvelse, krevd inn opp mot 50.000 kroner i bøter, utsatt dem for tortur og vold.

To unge menn ble mandag dømt i lagmannsretten for blant annet å ha skutt en annen i det kriminelle miljø og selv operert ut kula. Den ene ble dømt til fire års ubetinget fengsel.

Ran, vold og trusler

Tre personer fra Kristiansand er nå siktet for ran, vold og trusler som en del av et internt oppgjør i det kriminelle miljøet i distriktet.

— En 29-åring og en 28-åring er begge varetektsfengslet. En 25-åring har vært pågrepet og er løslatt, opplyser førstebetjent Øystein Jørgensen ved personavsnittet på Kristiansand politistasjon.

Politiførstebetjent Øystein Jørgensen. Foto: Martine Haug Nysether

— 29-åringen er siktet for tre ran. De to andre for to ran.

1. oktober ranet de tre en person i Arendal. Ransutbyttet var narkotika. Det har medført at ransofferet, en 25-åring, er siktet. Han er en del av det kriminelle miljø, og er siktet for besittelse av et betydelig kvantum narkotika.

Ranet to ganger

De siktede skal også ifølge politiførstebetjent Jørgensen ha ranet en ung mann i Kristiansand to ganger, først 7. oktober, så en uke senere.

Noe av utbyttet er kommet til rette.

— De kriminelle utsteder bøter til hverandre, krever disse inn med våpen, som noen ganger er ekte, og noen ganger uekte. Å skille hva som er ekte eller uekte kan være svært vanskelig, selv for våpenkyndige, fremholder Jørgensen.

— Vi har beslaglagt bilder på en PC hvor den siktede 28-åringen har klær med Mongols-effekter, sier Eriksen og Jørgensen.

— I andre lignende saker har vi også oppdaget forbindelseslinjer mot mc-klubben Mongols.

Forsvarer for 28-åringen, advokat Karoline Bekkoset, sier hennes klient har erkjent delvis straffskyld. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken. Forsvareren til 29-åringen har ikke svart på Fædrelandsvennens henvendelse.

Få begrensninger

— Ved disse ranene, hvor det i forkant ilegges bøter, tas alt som har en verdi dersom bøtene ikke betales. I det kriminelle miljø er det, slik vi opplever det, få begrensninger i forhold til bruk av vold, utpressing og trusler. Det hardner stadig til, og det bekymrer oss, sier etterforskningsleder Eriksen.

Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er i seg selv en utfordring for politiet til å få de kriminelle til å forklare seg om hva andre kriminelle gjør. Men vi har lykkes i noen saker, og flere av de mest sentrale i det kriminelle miljø soner nå straffedommer etter de interne oppgjørene som har funnet sted.