VEGÅRSHEI: — Jeg kjenner ikke til det lovmessige, men jeg synes i det minste det hadde vært god folkeskikk å ta kontakt med familien, sier Mathilde Moland til fvn.no.

Hun forteller at hun ble klar over teaterstykket om Kongo-fangene da hun tilfeldigvis søkte på sønnens navn på Google.

— Jeg fant da omtalen på nettsidene til Romsdals Budstikke, sier Moland.

Det var 2. januar Romsdals Budstikke kunne melde at Teatret Vårt i Molde setter opp et stykke om de dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland. I dag fikk forestillingen kraftig kritikk av Mathilde Moland i samme avis.

- Jeg synes ikke at det er riktig at noen skal tjene penger på andres elendighet - hele denne saken er en forferdelig påkjenning for oss, sier Moland til avisen.

Det er nå snart tre år siden sønnens hennes ble fengslet i Kongo, mistenkt for drapet på kongolesiske Abedi Kasongo. Tjostolv Moland og Joshua French er siden dømt til døden flere ganger og sitter nå fengslet i Kongos hovedstad Kinshasa.

Absurd

Pågripelsen, rettssakene og forsøkene på en overføring til Norge har fått bred dekning i norske medier de siste årene. I 2010 ga journalist og forfatter Morten A. Strøksnes ut boken "Et mord i Kongo", som omhandler historien til Moland og French.

Mathilde Moland er vant til å se sønnens navn i avisene, men at det nå skal lages et teaterstykke opplever hun som absurd.

— Det er jo et skikkelig opplegg og ikke noe amatørteater. Av den grunn synes det hadde vært greit å få en beskjed, sier Moland til fvn.no.

Hun lurer også på hva stykket skal omhandle, og frykter at de to fangene skal bli harselert med.

Avviser kritikken

Ifølge Romsdals Budstikke vil forestillingen få premiere i Molde 30. august. Stykket er skrevet av Kristian Lykkeslet Strømskag, som er dramaturg ved Nationaltheatret i Oslo. Selve ideen skal det være teatersjef Thomas Bjørnager ved Teatret Vårt som lanserte.

Bjørnager avviser kritikken fra Mathilde Moland.

— Vi skal ikke lage en dokumentar eller gå inn i spørsmål og skyld eller uskyld. Vi vil lage en oppsetning der vi blant annet ser på samfunnsmekanismer saker som denne utløser, og ser den som en parallell til Joseph Conrads "Mørkets Hjerte". Vi har dermed ikke sett behov for å innhente tillatelse eller orientere Moland og French, sier Bjørnager til Romsdals Budstikke.

Vennskap på fengselscella

Han uttrykker likevel en forståelse for familiens bekymring.

— I så måte tror jeg de kan vente seg en positiv overraskelse. Det er ikke en slik forestilling vi planlegger. Vi fordyper oss, men viser respekt, sier Bjørnager.

Ifølge nettsidene til Teatret Vårt vil handlingen i forestillingen foregå i fengselscellen til Joshua French og Tjostolv Moland og spesielt dreie seg om vennskapet mellom de to.