MANDAL: – Det har vært en sorg og et savn i alle disse årene. Det har vært tungt å ikke vite, tungt å ikke ha en grav å gå til, sier Bjørn Magne Hægeland.

For to uker siden ble den umerkede graven åpnet på øya Anglesey i Wales. Engelsk politi håper at dna-spor av levningene av personen viser at det er mandalitten Jan Trygve Hægeland. Han var 33 år da han forsvant.

Det var VG som fortalte historien i sin papirutgave mandag. Avisen skriver om et uidentifisert lik som ble funnet på ei strand ved Wales i 1983, tre uker etter at Jan Trygve Hægeland forsvant fra tankskipet M/T Polytraveller som han seilte med. Båten lå i Cardiff.

FORSVANT: I 30 år har det vært en gåte hvor det ble av Jan Trygve Hægeland fra Mandal. Han ble 33 år gammel. Foto: Privat

Hægeland forsvant fra båten på vei mot Norge. Da mannskapet oppdaget at mandalitten var borte ble det igangsatt leting, men han ble aldri funnet.

Ukjente menn

VG skriver at på gravlunden på øya Anglesey i Wales ligger tre graver med ukjente menn, menn som ble funnet med lang tids mellomrom på 1980-tallet.

Hvorfor politiet tror at akkurat levningene av mannen som nå er gravd opp, kan være Hægeland, får ikke avisen vite.

En måned

Nå vil det gå omlag en måned før familien får svar. Sønnen til Hægeland, Frank Robert Hægeland, er bosatt i Kristiansand. Han sier til Fædrelandsvennen at de bare kan håpe at det er faren.

– Jeg har vel ikke de store forventningene, men vi er jo spent, sier Hægeland.

Han har to andre brødre som er bosatt andre steder i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SKIP: Dette bildet viser tankbåten som Hægeland jobbet på da han forsvant i 1983, M/T Polytraveller. Foto: Privat

Uvirkelige dager

På Sånum i Mandal bor Hægelands bror Bjørn Magne. Han forteller om uvirkelige dager i 1983 da presten kom på døra til foreldrene og fortalte at Jan Trygve var savnet.

– Det var et sjokk og vanskelig å forholde seg til. Vi visste ikke hva vi skulle gjøre, forteller han.

Tre uker senere etter ble det funnet en død person på ei strand i Wales. Brødrenes far ville reise til Wales for å gjøre et forsøk på å identifisere mannen, men ble frarådet å reise av politiet. Derfor dro han ikke og familien fikk aldri bekreftet at det var Jan Trygve Hægeland som var funnet.

– Akkurat dét er bittert å tenke på, at det ikke ble gjort mer for å identifisere vedkommende. Selv om det var mangelfull dna-teknologi den gang, kunne man sjekket tennene, mener han.

Skal identifisere lik

At saken nå kommer opp skyldes at britisk politi har satt i gang en storstilt aksjon for å identifisere 1100 lik, personer som er funnet døde så langt tilbake som på 1950-tallet.

Nå venter Hægeland og hans nevøer på svar fra Kripos.

– Det hadde vært godt om svaret er positivt. Da får vi en grav å gå til, sier mandalsmannen.